dilluns, 9 d’octubre del 2017

LA SANTA MAJESTAT DE CALDES DE MONTBUI. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

M’explicaven que el dimarts dia 21 de juliol de 1936, gent armada va fer una foguera davant l'església de Santa Maria de Caldes de Montbui, on van cremar objectes de culte i imatges, entre elles, la Santa Majestat.

Un vilatà – anònim - va poder salvar de la destrucció, el cap de la imatge.

En acabar amb el ‘ cautivo y desarmado el ejército rojo’ el conflicte bèl•lic que es produïa com a conseqüència de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el Govern LEGÍTIM de la II República , es va recuperar el cap de l'antiga imatge i es va encomanar a l’escultor Josep Rius i Mestres (Barcelona 2-2-1866 - Barcelona 10-12-1958) la reconstrucció de la imatge.

La nova reproducció va ser lliurada a la població el segon diumenge d'octubre de 1939, dia de la festa de la Santa Majestat.

En ocasió de la Festa Major de Caldes de Montbui, tenia ocasió de visitar l’església de Santa Maria, de comprar el darrer exemplar de Catalunya Cristiana, en la que ocupava la contraportada una entrevista que em feia el periodista i bon amic Joan Andreu Parra Lecina, i per descomptat veure – sense la interposició del vidre de protecció - la imatge de la Santa Majestat.


L’ambient polític d’aquests dies comporta per a la ciutadania una especial tensió; sempre tinc el costum d’aixecar una pregaria a l’Altíssim; Senyor, allibera el teu poble !


Aprofitava aquests dies rúfols de començament de desembre per repassar cròniques publicades, i trobava una fotografia del Crist en Majestat, feta l’any 1924, pel Josep Salvany Blanch, feta l’any 1924. Catalunya no ha reconegut – encara – la seva ingent tasca.

Antonio Mora Vergés