dijous, 12 d’octubre del 2017

ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA DE BERGÚS, CARDONA. BAGES. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç de Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926) a Bergús, tenint com a fons l’església de Sant Joan Baptista.



No en diu gaire cosa patrimoni Gencat ; tenim com a base la construcció medieval de la qual en resten alguns vestigis (tros de volta de canó,arcuacions als murs, base del campanar, etc) al segle XVIII l'església de Sant Joan de Bergús fou ampliada considerablement. S'anul•la l'absis romànic i s'allargà la nau en direcció a llevant on fou organitzada la façana neoclàssica; dues pilastres decorades amb elements geomètrics sustenten un frontó triangular equilàter on es refugià una petita fornícula coronada per una venera. També s'obrí un òcul per a il•luminar l'interior.

Trobem a l'altar de l'església un retaule gòtic de Sant Joan del Pont del segle XV. Ens agradarà rebre'n imatges a l'email coneixercataunya@gmail.com

Llegia que a l’església de Sant Andreu de Linya, al terme de Navès , es guarda un interessant retaule renaixentista, de l’any 1575, dedicat a sant Joan, procedent de la parròquia de Bergús.

Sembla que s’ha produït aquí de forma reiterativa allò de ‘desvestir un Sant per vestir-ne un altre ‘

L’any 2013 en ocasió de documentar Sant Joan del Pont, també al terme de Cardona, vinculat per la tradició amb la construcció del Pont del Diable, no aconseguia aclarir l’advocació d’aquella capella, ni amb l’ajuda del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), atès que l’església de Bergús acull avui el retaule gòtic de Sant Joan del Pont, pensem que compartia també l’advocació de Sant Joan Baptista. Ens agradarà però, tenir-ne confirmació a l’email coneixercataunya@gmail.com

http://www.wikiwand.com/ca/Llista_de_parr%C3%B2quies_del_bisbat_de_Solsona

http://bisbatsolsona.cat/parroquies/linya/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/09/el-sant-joan-desconegut-del-pont-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/09/sant-joan-de-bergus-bages.html

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=6548

http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/berg%C3%BAs/field/all/mode/all/conn/and/order/title/page/1

És molt interessant la portalada del fossar de Bergús que sembla trobar-se avui fora d’ús.



El nom de la població ret homenatge a la tribu ibera dels bargusis (llatí bargusii), els bargusis o bargusins ocupaven la zona sobirana del Llobregat i el Cardener.

Varen ser sotmesos per Anníbal Barca en la seva expedició cap a Itàlia. També són coneguts perquè es van revoltar contra Roma, essent reprimits pel cònsol Marc Porci Cató Censorí. Livi anomena 7 castells d'aquest poble. Quan s'aixecà per segona vegada fou sotmès a l'esclavatge. El castell principal, Castrum Bergium, podria correspondre a l'actual Berga.

Com s’acostuma a dir a casa nostra, el món és un mocador,oi?.