dilluns, 2 d’octubre del 2017

DOLMEN DE LA PERA. PINÓS. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarre ( Sant Llorenç de Savall el Vallès Occidental, 2-05-1926 ) davant el dolmen de la Pera al terme de Pinós, a la comarca de Solsonès.


Quan a la descripció llegia ; monument funerari construït al final del neolític final i utilitzat fins al bronze mitjà. Tipològicament el dolmen de la Pera és el que s’anomena una galeria catalana: una caixa de lloses a la qual s’accedeix mitjançant un corredor i tot el conjunt està cobert per un túmul. Aquest dolmen fou excavat l’any 1984 per l’equip de l’arqueòleg Josep Castany Llussà, (Calldetenes, Osona, 1943 - ).


Entre els materials d’aixovar funerari en destaquem fragments pertanyents a vasos d’estil campaniforme, una anella de coure, fragments de ganivets de sílex, una peça de collaret de variscita i una altra d’ambre i un fragment de petxina perforat.

Per arribar-hi cal agafar la carretera que mena des de Su a Ardèvol i/o el Santuari de Pinós, el trencall està situat a la dreta un cop superada la masia de Casacremada està a uns 3 quilòmetres, just quan s’acaba la pista asfaltada, trobareu el rètol indicatiu, el dolmen està dins del bosc a uns 100 metres escassament.

El Solsonès és un museu a l’aire lliure que espera la vostra visita.