dilluns, 11 de setembre del 2017

LA SALA DE SANT PONÇ. SALLENT. BAGES. A LA TORNADA D'UN VIATGE A LA RECERCA D'EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA

Un fotògraf " desconegut"  - recordeu que aquesta era una de les tècniques preferides dels funcionaris de la dictadura encarregats de dessolar la cultura, la llengua i la mateixa terra catalana, retratava Vista general de Masia o La Sala de Sant Ponç, al terme de Sallent, a la comarca del Bages 


Ens agradarà tenir noticia del fotògraf a l'email castellardiari@gmail.com , és indignant que el sistema proporcioni dades de persones quina millor aportació a la història de la humanitat, és assassinar palestins,  enverinar opositors polítics,  escampar odi contra una llengua, una cultura, un col·lectiu, donar el vistiplau a l’aixecament d’edificis que com els blocs que s’incendiaven al barri del Campanar de València, se sabia que en cas d’incendi serien trampes mortal, .. 

Tornava del Berguedà on havia documentat algunes de les escoles de les Colònies tèxtils :

Colònia Soldevila

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/in-memoriam-de-les-escoles-de-la.html

Colònia de l’Ametlla de Merola
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/in-memorian-de-lescola-de-nens-de-la.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/09/in-memoriam-de-lescola-de-nenes-i-de-la.html

Colònia Riera
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/in-memoriam-de-les-escoles-de-la_8.html

Colònia Vidal

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/escola-de-la-colonia-vidal-puig-reig-el.html

Colònia Pons
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/09/in-memoriam-de-les-escoles-de-la_22.html

Colònia Prat
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/09/in-memoriam-de-les-escoles-de-la.html

Colònia del Guixarò
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/06/les-escoles-de-la-colonia-de-sant.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/11/lescola-josep-prat-salles-de-la-colonia.html

Colònia Viladomiu Vell
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/escola-de-la-colonia-viladomiu-vell.html

Colònia Viladomiu Nou
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/escola-de-la-colonia-viladomiu-nou.html

Colònia Bassacs
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/04/escola-publica-de-cal-bassacs-anterior.html

Colònia Monegal o de l’Ametlla de Casserres,

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/08/escoles-de-la-colonia-de-lametlla-de.html

Colònia Rosal
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2017/09/in-memoriam-de-lescola-convent-i-casa.html

la desaparició de l’Actual del Berguedà, víctima del ‘foc amic’, tornava a la ‘penombra’ bona part de la feina feta :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/08/edificis-escolars-anteriors-la_23.htm

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA DEL BERGUEDÀ

http://www.bergactual.com/2013/11/28/lescola-josep-prat-salles-de-la-colonia-guixaro-casserres-bergueda-jussa
http://www.bergactual.com/2013/08/04/les-escoles-de-la-colonia-de-sant-esteve-de-guixaro-casserres
http://www.bergactual.com/2015/12/13/in-memoriam-de-la-inacabada-escola-publica-de-saldes
http://www.bergactual.com/2015/07/19/escola-publica-de-cal-bassacs-anterior-a-la-dictadura-franquista-gironella
http://www.bergactual.com/2015/06/21/edifici-de-lajuntament-i-escoles-dolvan
http://www.bergactual.com/2015/05/31/in-memoriam-escoles-de-baga
http://www.bergactual.com/2015/05/17/lescola-republicana-de-gironella-el-bergueda
http://www.bergactual.com/2015/03/09/in-memoriam-escoles-publiques-de-guardiola-de-bergueda
http://www.bergactual.com/2016/03/13/edifici-de-les-antigues-escoles-publiques-de-santa-maria-de-merles-bergueda
http://www.bergactual.com/2016/04/03/ceip-lillet-a-guell-la-pobla-de-lillet
http://www.bergactual.com/2016/04/16/in-memoriam-escola-de-la-colonia-de-sant-corneli-cercs-bergueda
http://www.bergactual.com/2016/06/12/edifici-de-lajuntament-i-escoles-publiques-de-castellar-de-nhug-el-bergueda
http://www.bergactual.com/2016/07/09/in-memoriam-de-lescola-publica-de-malanyeu-anterior-a-la-dictadura-franquista-malanyeu-la-nou-de-bergueda
http://www.bergactual.com/2016/07/21/in-memoriam-de-les-escoles-publiques-de-la-pobla-de-lillet-anteriors-a-la-dictadura-franquista
http://www.bergactual.com/2016/08/21/in-memoriam-dels-edificis-que-acollien-les-escoles-publiques-de-vilada-abans-de-la-dictadura-franquista-el-bergueda
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/08/in-memoriam-dels-edificis-escolars-de.html

Sortia de l’autovia a l’alçada de Sallent per retratar la masia dita la Sala de Sant Ponc, al sector dels Plans de la Sala :

Trobava a : http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08191

Edifici de planta baixa més dos pisos i golfes. Eixides de 3 arcs al sud. Teulada a dues aigües. L'antiga era és l'actual pàrquing. Porxo d'entrada i barri (1846). Torre adossada exterior més moderna. Força transformada. Elements gòtics i neoclàssics.



Restaurant i petit hotel al bell mig del Pla de Bages, entre el riu Llobregat i la Sèquia de Manresa, rodejat de camps de secà i a tocar de les vinyes de la DO Pla de Bages configurant un paisatge singular presidit per la omnipresent mirada de la cara nord de la Serralada de Montserrat, a menys d’una hora de Barcelona.

L’heretat de La Sala de Sant Ponç està documentada ja des del segle XI i, es diu, que un avantpassat de la família fou el noble Sal•la, fundador juntament amb la seva esposa Ricarda del Monestir de Sant Benet en el segle IX.

El nostre avi Valentí, a principis del segle XX va superar la fil•loxera replantant tota la vinya, però immediatament després va començar l’era de la industrialització deixant sense mans a la pagesia per treballar la terra. Va haver d’abandonar la vinya i reconvertir-la en camps per sembrar cereals.

Sembla que era ahir quan escoltàvem de ben petits al nostre pare Joan profetitzant un altre canvi. El dia 1 de desembre de 1994 deixàvem enrere la granja i obríem les portes del restaurant i posteriorment de l’hotel, fent realitat la seva visió i conseqüentment, iniciant el nostre projecte familiar, compartit per les tres famílies.

A: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9115554

El llogaret de Sant Ponç, conserva l'església de tradició romànica que pertany al mas del Coll, situat al bell mig d'un planell conreat. Aquesta capella, que no passà de sufragània o de capella de la parròquia de Sallent, ja apareix citada el 1163. Obrada segurament al final del segle XII, fou ampliada i molt modificada al segle XVII, de tal manera que de la construcció original ara només es conserven els murs primitius de la nau del costat de llevant, per bé que sobrealçats, i l'absis de planta semicircular, que també és dirigit a llevant. A l'edat mitjana constituí una petita sagrera, amb casal fortificat dependent del castell de Sallent. El lloc de Sant Ponç és també relacionat amb la història de la sèquia i la tradició de la Llum de Manresa: segons els goigs populars, "el bisbe que visitava Sant Ponç, prop Santpedor", hauria rebut aquí la notícia del prodigiós esdeveniment d'aquella Llum misteriosa.

Ens cal la col•laboració ACTIVA de TOTS ELS CATALANS a l’email coneixercatalunya@gmail.com  , castellardiari@gmail.com  , en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista; m’explicaven que d’existir la relació està en algun arxiu depenen de l’administració espanyola que es negava a retornar-lo a Catalunya. A https://issuu.com/1coneixercatalunya en tenim quasi 1200 de recollides, una mica més d’un terç de les més de 3.000 que comptem hi havia en aquella època.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.