dimarts, 12 de setembre del 2017

ELS GEGANTS I ELS NANS DE LA COLÒNIA DE L’AMETLLA DE MEROLA. EN MATEU I LA MARIA. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ JUSSÀ. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant llorenç de Savall, el Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ) davant del Mateu i la Maria, els gegants de la Colònia de l’Ametlla de Merola, al terme de Puig-reig, a la comarca del Berguedà jussà.
Llegia que la seva creació es va impulsar des de l'Associació Cultural Esplai. D'aquí va sorgir una junta promotora que es va posar en contacte amb el Manel Casserras i Boix (Solsona, 1929 – 1996), sastre de professió que fou un dels més grans creadors d'imatgeria festiva de Catalunya.


El bateig fou el 16 de setembre del 1990, dins els actes de la Festa Major, i els seus padrins foren els Nans, que feia molt de temps que els esperaven.

Amb la seva creació també va néixer la Colla Gegantera, formada per una cinquantena de persones, que va assumir la tasca de fer conèixer els gegants arreu de Catalunya.

La Colla Gegantera ha comptat sempre amb el suport dels seus socis i de les altres entitats de l'Ametlla

El gegants tenen el bust i les mans de cartró - pedra, els cossos i els braços de cartró i fibra de vidre i l'estructura és de fusta. En Mateu pesa 41 quilos, i mesura 365,5 centímetres i porta una llançadora. La Maria pesa 36 quilos, mesura 352 centímetres i porta una fusada de metxera.


Els gegants reberen aquest nom per votació popular entre tots els socis. Mateu perquè és el nom del patró de l'Ametlla i Maria en honor a la Mare de Déu de Merola, antiga parròquia de l'Ametlla. Representen un teixidor i una filadora, les feines que antigament feien viure la nostra colònia, i que el seu vestuari acaba de definir, amb una americana de vellut, camisa ratllada, faixa morada i gorra per al gegant, i vestit de sac, faldilla i mantellina per a la geganta; era el vestit de festa de la colònia de principis de segle.

Els acompanyen els geganters i grallers que vesteixen pantaló negre, faixa morada, camisa ratllada i armilla. Tots calcen espardenyes de set vetes.

Els quatre nans es troben ressenyats en un article signat per Mn. G. Vila a la revista “La Veu de Montserrat”, de l’any 1899. La seva vestimenta que es renovava l’any 1988, conser totes les característiques dels originals, les ifigures corresponen a quatre òperes: “Il Rigoletto”, “El Trobador”, “Don Juan” i “El Barbero de Sevilla”.


A l’any 1928, la música del ball fou arranjada per a cobla pel mestre Josep Conangla Escudé (L'Ametlla de Merola, 15 de novembre del 1896 – 17 de maig del 1971) juntament amb la dels cascavells.

El diumenge 24 de setembre de 2017 teniu ocasió de veure’ls a tots plegats a la Cercavila de Festa Major que recorrerà el carrers i places de la Colònia desprès de la repicada de campanes que tindrà lloc a les 10,00 hores. No us ho podeu perdre !

La Colònia de l'Ametlla de Merola té molt a 'viure'.