dilluns, 25 de setembre del 2017

ELS CAMINS DEL SENYOR. LA CAPELLA ADVOCADA A LA MARE DE DÉU DE LES VICTÒRIES DE MAS BADÓ. SANT QUIRZE DE SAFAJA. EL MOIANÈS. CATALUNYA

Anàvem a Moià , la Rosa, l’Assumpció, la Montse, la Maria Jesús i l’Antonio, com és ‘bon costum’ feia una parada ‘cultural’, en aquesta ocasió a la capella de la Mare de Déu de les Victòries (1962), obra de l’arquitecte Joan Barangé Tusquets ( 1928 + Barcelona, 30 de maig de 2003 ) ,que va ser arquitecte municipal de Granollers en els anys 60 i 7. S’hi celebrava un casament i tenia el goig de poder saludar a l’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934).


De l’autoria en donen informació errònia :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=29485
Aquesta capella es va construir l'any 1962 sota la direcció de l'arquitecte J. Tusquets.

http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0236684.xml
L’antic Mas Badó té prop seu una moderna capella de la Mare de Déu de les Victòries (1962), obra de l’arquitecte J. Tusquets.

Sou pregats de fer-los-ho saber per tal que en faci la correcció pertinent.

l’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934), explica que hi havia una primitiva capella, annexa al mas Badó, que es va aixecar l’any 1885, que dissortadament com una majoria de monuments de Catalunya, patiria les reaccions derivades de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, entre els anys 1943-45 va ser arranjada i àdhuc ampliada.


Maria Badó Cortès, regala a la capella la imatge de la Mare de Déu de les Victòries, còpia fidel de la que presideix el Santuari de Cuapa, del districte de Managua, a Nicaragua. En aquells anys mas Badó era encara un Sanatori Antituberculós.

Lluis Badó Noguera ( 1921 + 1986), i la seva esposa Anna Torras Margenat, foren el promotors de l’actual capella, que s’inaugurava ‘oficialment’ a la Missa del Gall, la vigília del Nadal de 1962, mentre es feia la benedicció per part del rector de la parròquia de Sant Quirze i Santa Julita de Safaja, mossèn Pere Fargas Roca ( Castellterçol, 21 de juny de 1918 + Vic, 28 de gener de 1994 ) . Queia una nevada que ha esdevingut llegendària, tant, que molts dels assistents van haver de passar la nit al aleshores Hotel Badó.

Actualment l’antic mas, Sanatori i més tard hotel, és una casa de colònies de la societat Rosa dels Vents.

http://www.masiamasbado.es/historia-de-mas-bado/

La capella, de propietat privada, encara té culte regular tots els diumenges i festes de precepte, i també ocasionalment per celebrar-hi casaments, trobades familiars, o d’institucions.

El dissabte 23.09.2017, tenia ocasió d’agrair les moltes fineses que ha tingut amb mi al llarg dels anys, l’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934). Gràcies, mestre!

Fe d’errades :

Malgrat el que es publica a :
http://www.ccma.cat/324/mor-joan-barange-larquitecte-municipal-de-granollers-dels-anys-60-i-70/noticia/38620/

Quan a la data del traspàs el Valenti Pons Tpujouse, autor del blogc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em feia arribar una imatge de la seva necrològica en la que es constata que es produí el 30 de maig de 2003.


Agrairem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com