divendres, 11 d’agost del 2017

MAS PADRÓS. COLLSUSPINA. EL MOIANÈS. CATALUNYA

Visitava el mas Padrós de Collsuspina del que ens explica el Mapa de Patrimoni ; masia ubicada en un desnivell del terreny, en una zona elevada respecte al seu entorn. Casa formada per dos cossos, el més gran a la banda de tramuntana, de planta baixa i dos pisos, cobert amb teulada a doble vessant amb carener paral•lel a la façana principal que s'obre a ponent. El cos de migdia té la teulada del mateix tipus i orientació, i de planta baixa i pis, ja que es troba aprofitant una terrassa del terreny més elevada. L'obra és de pedra, amb cantoneres ben escairades, i s'ha restaurat recentment seguint la tipologia de les masies de la zona. La porta principal és adovellada. Conserva un pou circular, un abeurador rectangular i una pica de pedra circular que s'han posat com a objectes decoratius a l'exterior. La façana de ponent presenta un assecador al pis superior que havia estat obert.

El mas Padrós apareix documentat al fogatge de 1553 com un dels masos de Sant Cugat de Collsasima (Gavadons)

Retratava la casa i alguns dels seus espais interiors dissenyats per donar acollida als hostes d’aquesta magnifica instal•lació de turisme rural.





Quan a l’origen del topònim hi ha més d’una hipòtesis :

1) El diccionari català ens diu a l’entrada padró de mas

m hist dr cat
A la Catalunya Vella, del segle XIII al XV, els fills i les filles del pagès de remença que eren adscrits a un mas mentre no fossin redimits.

El terme de Collsuspina està situat al nord del Llobregat, inclòs a la Catalunya Vella, on imperàvem els mals usos com explica Paul Freedman (Nova York, 15 de setembre de 1949) en el seu excel•lent treball ‘Servitud pagesa a la Catalunya medieval’: http://www.raco.cat/index.php/CatalanHistoricalReview/article/view/268032/355613

El mot padró, al diccionari de l’ Institut d’Estudis Catalans té aquest significat : 2 m. [HIH] Senyor d’un serf.

2) Trobem alhora en relació al mot pedró: 2 m. [AQ] [AGF] Fita en un camí ramader, en la partió de dos termes municipals.

La descripció física del mas Padrós ens diu, masia ubicada en un desnivell del terreny, en una zona elevada respecte al seu entorn. És possible que aquest mas en algun moment de la història fos el límit d’alguna propietat?.

Feu un racó a la vostra agenda i regaleu-vos una estada al Mas Padrós de Collsuspina. Turisme rural.
Reserves: 609 15 47 07. Email: maspadros@gmail.com

La comarca té molt a ‘viure’ : http://www.moianes.net/galeria/