diumenge, 9 d’abril del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE LLORAC. LA VALL DEL CORB. CONCA DE BARBERÀ.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); la Generalitat de Catalunya en el curt període de la II República Española, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, van desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns d’aquells edificis tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions Catalanes, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco

Continuava fent recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura de la Vall del Corb :

RAURIC.
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4461

GUIMERÀ.
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4163
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/07/lestudi-vell-de-guimera-la-vall-del.html

MONTORNES DE SEGARRA
http://relatsencatala.cat/relat/edifici-de-les-escoles-municipals-de-montornes-de-segarra/1046420

CIUTADILLA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/03/escoles-de-ciutadilla-vall-del-corb.html

NALEC
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=3988

EL VILET
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4524

ROCAFORT DE VALLBONA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/08/in-memorian-de-les-escoles-publiques-de_13.html

SANT MARTÍ DE MALDÀ
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=2868

VALLFOGONA DE RIUCORB
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/10/edifici-de-lajuntament-i-escoles-de.html

PASSANANT
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/06/ajuntament-i-escoles-de-passanant-la.html

BELLTALL
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4493

SAVALLÀ DEL COMTAT
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/04/in-memoriam-de-lescola-publica-de.html

SEGURA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/06/in-memoriam-escola-de-segura-anterior.html

Ens manquen encara força poblacions, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca a l’email coneixercatalunya@gmail.com

M’explicaven a Llorac, a la Vall del Corb, dins la comarca administrativa de la Conca de Barberà, on havia estat l’escola pública.


De Rauric , actualment pedania de Llorac, havia trobat imatges dels alumnes.

A l’Albió em deien on havia estat l’edifici, avui enderrocat.


A la Cirera no trobava ningú per a preguntar-ho, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixexercatalunya@gmail.com

L’experiència – tenim recollides més 1100 escoles – em diu que és difícil trobar col•laboració de la mal dita ‘ social civil’, amb tot, i deixant constància del meu personal agraïment al Josep Estivill Pérez, arxiver municipal de Constantí, reitero el prec d’informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , alhora que insisteixo en una obvietat, la memòria històrica es recuperarà NOMÉS si els ciutadans així hi volen.

Assolir un bon nivell d’informació del patrimoni històric és el que diferencià una ‘ Nació Civilitzada’ de la resta, Catalunya està dissortadament lluny encara de tenir aquesta consideració.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda