dimarts, 25 d’abril del 2017

IN MEMORIAM DE LA PLAÇA DE BOUS DE MÓRA D’EBRE. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

Em costava localitzar l’espai que acollia la plaça de bous de Móra d’Ebre, que actualment no està senyalitzada.
Llegia que és una estructura única a Catalunya, amb bona part de les grades excavades a la roca.



El recinte s’aixecà a principis del segle XX acollint espectacles de braus fins al 28 d’agost de 1949, data de l’última novillada

Llegia que una cúpula de fusta subjectada per pilons cobrirà durant tot l'any l’antic recinte taurí amb l'objectiu de celebrar-hi esdeveniments lúdics i culturals en un espai de gran capacitat

Molts anys després es va reconvertir en discoteca a l’aire lliure i en els últims anys ha actuat com a escenari esporàdic de sopars populars, concerts i festes d’estiu.

http://www.diaridetarragona.com/ebre/82361/mora-debre-iniciara-a-lestiu-la-cobertura-de-lantiga-placa-de-bous

L’ indret a la vora del riu Ebre, i relativament allunyat del nucli urbà, a ulls d’un profà – els meus – no sembla gaire adequat per acollir esdeveniments lúdics i culturals, advertia ultra la proximitat al riu, que entre altres mancances no disposa de gaire espai per pàrquing.

Com deia la ‘Benemèrita’ , esperar y ver.


Patrimoni Gencat
ens diu ; situada al nord del nucli urbà de la població de Móra d'Ebre, entre el riu i l'hospital comarcal, sota els murs del castell i al final del passeig de l'Ebre.

Antiga plaça de braus actualment en desús, de planta circular i excavada a la roca geològica de la zona. Presenta el paviment de ciment, apedaçat, i està envoltada per un mur perimetral bastit en maons i amb el parament arrebossat i pintat. La graderia està excavada al talús del turó i té forma d'amfiteatre, donat que no envolta tot el perímetre circular de la plaça.

S'ignora la data de la seva construcció, hi ha però, una data del segle XIX, segurament d'una reforma. Actualment està abandonada i molt mal conservada.

Avui en dia a Catalunya només se'n conserven 6 places de toros dempeus, i solament dues (Móra d'Ebre i la d'Olot) estan catalogades a l'inventari de patrimoni arquitectònic.