dissabte, 29 d’abril del 2017

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA MAGDALENA DE PRADELL DE LA TEIXETA. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava la façana de l'església parroquial de Pradell de la Teixeta, a la comarca del Priorat, advocada a Santa Maria Magdalena, de la que ens diu patrimonis Gencat que és un edifici de planta rectangular, construït de maçoneria arrebossada amb reforç de carreu als angles i cobert per una teulada a dues aigües. A la façana s'observa una porta d'accés en arc de mig punt emmarcada per dues falses columnes i rematada per un frontó amb una fornícula que en la que trobem una imatge moderna de Santa Maria Magdalena. La iconografia d’aquesta santa és molt variada, com a conseqüència de la manca de cultura religiosa, que comporta la confusió entre diverses figures del nou testament; Maria de Betània, germana de Llàtzer; la dona adultera a la que Jesús perdona, versicles 7:53-8:11 de l l’Evangeli de Joan; i a l'evangeli de sant Lluc, llegim que Maria Magdalena va allotjar i proveir materialment Jesús i els seus deixebles durant la predicació a Galilea. S'hi afegeix que anteriorment havia estat guarida per Jesús: "L'acompanyaven els Dotze i algunes dones que havien estat guarides d'esperits malignes: Maria, anomenada Magdalena, de la qual havien sortit set dimonis ".


Tinc una especial estimació per aquesta santa, a la que dedicava un post :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2011/06/maria-de-magdala-la-magdalena.html

L’actual església substituí – amb els ‘diners d’Amèrica - la romànica anterior, sobre la ubicació de la qual hi ha dubtes.

Fou iniciada el 1771, encarregant-se de la construcció Josep Munté i Joan Bages, mestres de cases de Montbrió i fou sufragada pels veïns amb donacions amb prestacions. Fou oberta al culte el 22 de juliol de 1779.

Fou dotada progressivament d'altars de gran vàlua, cremats en els dies foscos que seguien a la sedició el juliol de l’any 1936, dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República.

Em deien a la Pastisseria I Forn Amorós, el dia 21.04.2017 que no tenien pastissets, espero tenir ocasió de provar-los ben aviat, el telèfon és el 977 82 80 05

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmaial.com