dijous, 13 d’abril del 2017

ERMITA/CAPELLA DE SANT AMANÇ. SANT FELIU DE GUIXOLS. L’EMPORDANET

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de l’ermita de Sant Amanç , de la que ens explica Patrimoni Gencat ; construcció d'una sola nau amb planta rectangular i absis poligonal de més baixa alçada. Les parets gruixudes estan aguantades per contraforts laterals, no havent-hi cap obertura fora les de la façana, aquesta té l'entrada emmarcada per un arc de mig punt adovellat i a cada banda una finestra rectangular de pedra (actualment només queda la del costat esquerra). Sobre la porta hi ha un rosetó de petites dimensions en forma circular i més amunt un campanar de paret o d'espadanya (on hauria d'haver-hi la campana) d'arc de mig punt amb frontó triangular. Està feta amb pedres regulars, no gaire polides, les cantonades estan reforçades amb pedres escairades molt més polides.


El terme ‘ermita’ es fa servir per designar els edificis religiosos situats fora dels nuclis urbans, el creixement urbà de Sant Feliu de Guíxols, fa que calgui designar ara Sant Amanç com ‘capella’.

http://www.socsantfeliudeguixols.com/ermita-de-sant-amanc

https://www.rsf.cat/6-noticies-6-imatges-de-sant-feliu/

El Joan Bigues publica una fotografia del interior de l’ermita amb la coberta nova.


En ocasions designem la comarca amb la paraula catalana ‘jussà’, com el tema ha estat objecte de controvèrsies – sempre amb persones de cognoms catalans -, utilitzo la denominació que tant li agradava al Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897 – Llofriu, 23 d'abril de 1981)