diumenge, 5 de febrer del 2017

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÙBLIQUES DE MARZÀ ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. PEDRET I MARZÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

No fan referència a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=&registre=&adreca=&poblacio=Marz%C3%A0

a l’edifici de les antigues escoles de Marzà, situades dins del nucli urbà de la petita població de Marzà, a l'inici de la carretera que porta a Pedret.

Patrimoni Gencat les descriu així; edifici de planta rectangular format per dos cossos adossats perpendicularment. El cos original presenta dues crugies, la principal distribuïda en planta baixa, pis i altell, amb la coberta a dues aigües de teula i ràfec de dents de serra als vessants més curts. La crugia est presenta una gran eixida al nivell del primer pis. Totes les obertures, majoritàriament rectangulars, han estat reformades recentment. La construcció es troba arrebossada i pintada i, a nivell decoratiu, presenta dos petits frisos esgrafiats amb motius geomètrics, que marquen els diferents pisos de l'edifici. Al centre del parament hi ha un rellotge de sol. El cos perpendicular a l'edifici principal és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants de teula, i només presenta un nivell d'alçada. És de construcció més recent que l'edifici principal.


Fotografia de Jacob Casquete . 2009


Fotografia facilitada per la Monica Nadal. 




Fotografia facilitada per la Monica Nadal. 


Fotografia facilitada per la Monica Nadal. 


Segons informacions orals de l'ajuntament, l'edifici de les antigues escoles, es va construir als anys 20 en un terrenys pertanyents al clergat, que aquests varen cedir. La construcció es va realitzar mitjançant la voluntat i treball de la gent del poble. Ens agradarà tenir noticia del mestre d’ob res i/o arquitecte autors del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Fins a l'any 1974, la segona planta de l'edifici va funcionar com a la residència del professorat, al mateix temps que als baixos s'impartien les classes.

L'any 1975 es comença a utilitzar com a seu de l'ajuntament. 

Als anys 80 l'edifici es reformar i es varen instal•lar varies dependències de l'ajuntament a la segona planta, i els baixos es destinaren a albergar un petit cafè-bar.

Vers als finals dels anys 90, es va remodelar totalment l'edifici, i tant els baixos com a la primera planta serviren com a dependències de l'ajuntament, tal com es coneixen actualment.

No trobava cap referència a les ‘escoles de Pedret’, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i dades en el seu cas.

És bo de recordar que a Catalunya els sacerdots parroquials – especialment als disseminats Agrícolas - s’ocupaven d’impartir les primeres lletres als infants, aquesta tasca els facilitava alhora la formació catequètica. Fins a dades molt recents – avui la practica religiosa està sota mínims - es designava com ‘escola’ a la persona – habitualment jove - que ajudava a l’altar, al sacerdot en les celebracions litúrgiques. En sentit primer del mot segons el diccionari és : deixeble, alumne.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.