dimarts, 24 de gener del 2017

CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE BORGONYÀ. CORNELLA DEL TERRI. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Veníem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, de visitar l’església de Sant Joan Baptista, la parroquial d’aquest poble integrat avui al terme de Cornellà del Terri. Ens havien indicat on era l’escola, i decidia arribar-me fins al fossar municipal per retratar la seva capella advocada al Sant Crist, i unes vistes generals.




Hi ha una veritable passió pels fossars i per les manifestacions artístiques relacionades amb aquest trànsit que posa fi a l’existència humana, que per alguns és només un etapa en la VIDA amb majúscules.

No trobava cap dada d’aquesta infraestructura, tampoc del Cine Rosa, ni dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que com per arreu a Catalunya, hi havia ;
http://www.turaris.net/es/publicacions/articulos_10/s_historia-local_11/breu-inventari-d-escoles-del-pla-de-l-estany_26
MUNICIPI DE CORNELLÀ DEL TERRI

Cornellà. . Escola de la Vila: Cornellà fou un dels pobles que pel decret de 1858 van estar obligats a tenir escola pública, encara que de bo segur que alguns tipus d'ensenyament ja es duia a terme en aquells moments. Aquesta escola es va ubicar a la Plaça, als baixos de l'antic Ajuntament, i per documents de l'època sabem que el 1887 funcionava, si mes no, amb una mestra. L'any 1924 se'n van construir unes de noves a les afores del poble. Aquest edifici va ser enderrocat a finals dels anys setanta per bastir-hi el nou Ajuntament. L'actual edifici de les escoles, situat al carrer de Girona, es va inaugurar l'any 1971 i des de fa uns anys rep el nom de la Vall del Terri.
- Col•legi de les "Hermanes Domiques": A partir d'una proposta sorgida per un grup de pares. i avalada pel mossèn del poble, en relació a la problemàtica que existia pel fet de que les nenes que volien tenir una millor formació es tinguessin que desplaçar a peu a Banyoles, el 24 d'abril de 1887 s'instal•len a la vila, amb la missió d'obrir una escola religiosa, les Dominiques de l'Anunciata . Aquesta labor, que en un principi duien a terme en una casa llogada, va culminar anys mes tard, concretament el 28 de maig de 1893, amb la inauguració d'un nou edifici construït amb aquesta finalitat. Com totes les escoles religioses, amb l'esclat de la Guerra Civil, es va veure obligada a tancar les seves portes; però tot i amb això, passada la conflagració les monges van tornar, però mancades de mobiliari i de material escolar, i degut a les penúries econòmiques que patia la congregació, el 15 de setembre de 1939 van abandonar la població definitivament. Aquest edifici, que actualment es una vivenda particular, està situat al número 11 del carrer del Terri.

Borgonyà. Estaven situades a tocar de l'església parroquial. Van tancar en acabar el curs 1971-72.

Ravós del Terri. Les primitives escoles estaven situades dalt del poble, però desprès van ser substituïdes per unes de noves situades a peu de carretera. Als anys 50 del passat segle se'n van construir unes altres en el mateix lloc i per això la mainada durant un temps anà a escola a la rectoria. Finalment als voltants de 1958 es van inaugurar les noves escoles, que van tancar les seves portes a finals del curs 1971-72.

Sant Andreu del Terri. Tot i que en l'edicte publicat l'any 1858 sortia la obligatorietat de que aquest poble tingués escola, es possible que al final es fes a Rabós, poble que si que n'ha tingut i que no sortia en el llistat, però que geogràficament esta molt a prop de Sant Andreu.

Sords
. Havia funcionat una escola parroquial, que es feia càrrec dels primers ensenyaments, desprès però, quan la mainada era mes gran anaven a Cornellà del Terri.

A Catalunya ens manquem MOLTS, Joan Anton Abellan Manonellas (Barcelona, 1955), i alhora ens sobren multitud de gent mediocre i estulta que lluny del que sembla dir, només posa pals a les rodes, trenca la convivència i crispa els ànims.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com