dimecres, 11 de gener del 2017

CAPELLA DE SANT BARTOMEU DEL MAS SITJAR DE L’ESTANYOL.. BESCANÓ. GIRONÈS. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia de la capella de Sant Bartomeu que situa al poble de l’Estanyol, avui terme de Bescanó, no la trobava inclosa dins la relació de ‘ monuments’ , i feia una recerca al catàlegs de masies :

http://www.ddgi.cat/municipis/Bescano/cataleg_masies/Memoria,%20normativa,%20llistat%20i%20planol%20de%20localitzacio.pdf

On trobava el mas Sitjar i capella , i a la pàgina de l’ajuntament :

http://www.bescano.cat/coneix/ruta-destanyol/mas-sitjar/

Mas Sitjar
Camp de Sitges. restes de ceràmica de fa tres mil anys. Mostres d’ocupació contínua: romanes i medievals. Capella de Sant Bartomeu (1118) romànica. Reconstruïda al segle XVII.


La tipologia ‘trentina’, que s’imposava en aquell Concili (1545 i 1563 ) , prima la funció per davant de la forma, i donava lloc a un seguit d’edificis, en els que únicament el campanar i/o la creu, en fan pensar en un edifici religiós. Aquest fet ha provocat l’oblit en moltes ocasions d’aquestes edificacions, quan s’han confegit Catàlegs de Patrimoni.

El romànic ha estat profusament estudiat i divulgat a Catalunya, i alhora edificis com la Capella de Sant Bartomeu del mas Sitjar de l’Estanyol, al terme de Bescanó, a la comarca del Gironès, han estat bandejats pels estudiosos en matèria de construccions religioses.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-bescano?fbclid=IwAR0_CBq4lhVAH6psZGwwCCBYMOFiYg2lnvzSbr097s_C4FNmJLCfHy63Ph4

Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), informació relativa a aquesta capella.

El Josep Sansalvador Castellet, del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) em confirmava que la Capella que retratava el Joan Dalmau Juscafresa , és la de Sant Bartomeu del mas Sitjar, a l’Estanyol avui terme de Bescanó a la comarca del Gironès.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com  

La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com