dissabte, 24 de desembre del 2016

CAPELLA DE SANT JAUME DEL CASTELL DE CASTELLVÍ DE ROSANES. EL LLOBREGAT JUSSÀ

Havia tractat de la capella de Sant Jaume del Castell de Castellví de Rosanes, en almenys dues ocasions :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/12/el-record-de-la-capella-de-sant-jaume.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/12/in-memoriam-de-la-capella-de-sant-jaume.html

En referència a la mal dita ‘ Guerra Civil’ - tothom sap que començava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República- el filòsof catòlic Jacques Maritain (París, 18 de novembre de 1882 – Tolosa, 28 d'abril de 1973), en definia perfectament l’origen en una situació que dissortadament al REINO DE ESPAÑA, sembla repetir-se tràgicament de forma periòdica “Erigir odi contra odi és preparar la catàstrofe de la vida pública”.

El Dret Penal ens diu que ‘ el que és causa de la causa, és causa del mal causat’. No podem oblidar que malgrat la seva victòria militar – que convertia als bons en dolents, i viceversa – el conflicte bèl•lic el començaven els feixistes. Això no disculpa la destrucció del patrimoni històric i artístic de Catalunya, diferencia però, els ‘autors materials’ i els ‘autors intel•lectuals’, ambdós culpables.

Reprodueixo del Martiri dels Temples :

Segons l’informe de Castellví, alguns dirigents del comitè ajudaren a què els sacerdots poguessin escapar (pàg. 46). Van desaparèixer: el retaule de l’altar major d’estil renaixentista (pàg. 65), el retaule barroc de Sant Isidre (pàg. 67), el de la Mare de Déu del Roser (pàg 76), un Sant Crist renaixentista del segle XVI, una creu processional i les campanes, entre les qual n’hi havia una que mesurava un metre de diàmetre (pàgs. 85 i 86).

L’informe també ens diu que els objectes del temple foren amagats, però que després hagueren de lliurar-los al comitè (pàg. 45). Cap feligrès va denunciar el sacerdot (pàg. 45).

Tots els altars i imatges d’aquest temple parroquial foren llançats al foc el 1936, quedant però l’edifici intacte.

No trobava confirmació de que la capella de Sant Jaume fos ser cremada l’any 1936 – en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà - i aleshores es perdé la imatge de Sant Jaume, policromada i de tradició romànica, que s'hi conservava.

Rebia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), dues imatges de la Capella de Sant Jaume, de Castellví de Rosanes, a la comarca del Baix Llobregat.


Vista de la façana : datada l’any 1936.


Vista de l’absis datada a l’ abril 1934.


Jomovi
publica algunes imatges de l’edifici, en les que s’aprecia alhora que la seva degradació, la incúria i abandó en que es troba.



Podeu veure més imatges actuals a :

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=140

http://www.catalunyamedieval.es/capella-de-sant-jaume-castellvi-de-rosanes-baix-llobregat/

I, a les pàgines 90 a 98 del llibre ART ROMÀNIC I FEUDALISME AL BAIX LLOBREGAT de la Montserrat Pagès Paretas, trobareu informació de l’edifici i la seva història.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

  Que  l'apòstol  sant Jaume   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pagesos, ramaders,    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

1 comentari:

bv ici ha dit...

MOLTES GRÀCIES PER LA TEVA DEDICACIÓ
LA INFORMACIÓ ES MOLT VALUOSA
ESTIC VIVINT A CASTELLVI DE ROSANES I ES UN PLAER CONÈIXER LA PREOCUPACIÓ TEVA PER UN PATRIMONI TAN OBLIDAT COM DEGRADAT
ANIMA CONSULTAR UN BLOG COM EL TEU
UNA ABRAÇADA
ANTON VEA