dimarts, 8 de novembre del 2016

EL MISTERI DE SANT ERMENGOL D’ABRERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

El Santi gavarres publica una fotografia de les runes de l’església de Sant Ermengol al terme d’Abrera a la comarca del Llobregat jussà.


Patrimoni Gencat ens diu que les restes de l’esglesiola són a la part de tramuntana, vora la riera de Masquefa o Magarola, a ponent del pont de Magarola.

Queden dempeus alguns murs d'una alçada considerable i alguns contraforts. Sembla que la seva construcció es va fer en dues etapes constructives perquè la cara nord és de carreus i la sud, i els murs laterals, de tàpia.

De l'origen d'aquesta ermita no s’ha trobat cap document que en parli.

Es va construir al segle XVI, algunes restes però, pertanyen a una ampliació que es portà a terme a mitjans del segle XVIII.

Era custodiada per un ermità que hi vivia permanentment: cap el 1612 Ramon Bayso era l'ermità i el 1670 era un tal Miquel Permànyer.

Sobta trobar aquesta advocació en aquesta comarca atenent a la biografia del Sant; Ermengol era nebot i successor del bisbe Sal•la pertanyent a la família comtal del Conflent, fou bisbe d'Urgell entre el 1010-1035, vint-i-cinc anys d'activitat extraordinària, espiritual i social. El seu pontificat s'inicià amb la reforma de la canònica catedralícia. Així, Ermengol la dotà amb els béns propis situats al Vallespir, la Cerdanya i l'Alt Urgell.

Durant el seu pontificat va afavorir grans obres públiques com la construcció de ponts i camins per a la millora de la comunicació de l'Urgellet, exemples en son els ponts al Congost dels Tresponts, o el pont a l'antic municipi de Bar on va morir en caure de les bastides del nou pont, i on més tard va créixer una nova població anomenada el Pont de Bar.
Es troba enterrat a la cripta de la Catedral d'Urgell, juntament amb la resta de bisbes urgellencs.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com