dilluns, 26 de setembre del 2016

QUE EN SABEU DE LA MASIA DE LES VINYES DE MALLA?. OSONA

Retratava la masia de les Vinyes al terme de Malla, a la comarca d’Osona, patrimoni Gencat ens diu que apareix registrada al fogatge de 1553 , dins de la parròquia i terme de Sant Vicenç de Malla, i que era habitada per ANTONI TERRES.


Aquest mas fou ampliat i reformat a principis de segle XX, donant un caire unitari a l'edificació i construint-hi les galeries.

No cal obviar – potser per la manca de dades - , la possibilitat de que fos construït de bell nou, adoptant però, el nom del mas que es troba a pocs metres de la casa, de vella construcció i que avui roman abandonat. Es coneix també per les Vinyes.

El mas i el seu terme foren propietat del baró de la Blava, - la baronia de la Blava fou concedida el 1771 al coronel d’infanteria Bernat de Martí i Prat-Reixac. Passà als Gibert o Prat-Gibert.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autors del projecte d’aquest singular edifici.

Malla disposa d’un Mapa de Patrimoni Cultural, al que dissortadament no he pogut accedir:
http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08111

1 comentari:

Anònim ha dit...


Jo en soc el propietari actual, i li dic que la casa de la fotografia LA TORRE, la va construir, el meu rebesavi Pere Pla Ginebra a l'any 1911 i al 1916 va fer el jardi perimetral.

Li habia comprat al Baró de la Blava al 1905.

La Casa de les Vinyes, comprada al Baró de la Blava, hi havien cuadres de bestiar i per la mala politica urbanistica de l'Ajuntament de Malla i Generalitat de Catalunya, no es podia rehabilitar per cost, tenia més de 400 m2 i només podia ser 1 habitatje unifamiliar.

El meu besavi Josep Pla Cañelles, va construir una masoveria Can Caseta, també pel masover i quadres de bestiar, avui per rehabilitar.

La Torre de les Vinyes la va fer un mestre d'Obres, no hi ha cap planell.

Ja sabeu una mica més.(a Internet he llegit verdaderes barbaritats, sobre cases de Malla i comarca d'Osona)

Pere Pla. 14 de juliol de 2023