dissabte, 13 d’agost del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SALVADOR DE VERGÓS. CERVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava la façana de l’església de Sant Salvador de Vergós, terme de Cervera, comarca de la Segarra, la descripció tècnica de patrimoni Gencat ens diu ; edifici realitzat a base de carreus de pedra que ha sofert algunes modificacions.


A la façana hi ha una portalada amb dues columnetes esculpides que semblen suportar un frontispici rematat per boles. Pel damunt un ull de bou i a la part superior una espadanya doble d'obra. A l'interior, una nau coberta amb volta d'aresta, els nervis de la qual es recolzen a les parets amb cartel•les. Claus a les voltes. Té quatre trams, quatre capelles laterals i cor als peus.

Al costat hi ha l’antiga rectoria que acollia també l’edifici de l’escola parroquial.


Un dels primers documents en què apareix Vergós és de l'any 1131, quan Ramon Berenguer III deixa el poble en testament al priorat de Sant Pere Gros.

Alfons I, el 1186, li concedeix una carta de poblament.

Al segle XIV s'alça el monestir de Santa Caterina, de clarisses, ara desaparegut, les pedres del qual s'aprofiten posteriorment per a la construcció de la Universitat de Cervera.

Miguel de los Santos de San Pedro (Quintanadíez de la Vega, ? - Madrid, 4 de març de 1633), bisbe Solsona, en la seva visita pastoral feta l’any 1626, ordena portar el retaule de l’Antiga església de Sant Salvador, a l’actual que s'acabava l’any 1607.

No trobava cap imatge l’antiga església, sou pregats de fer-nos-en arribar alguna a l’email coneixercatatalunya@gmail.com

M’explicaven que hi ha menys de 5 veïns que visquin permanentment a Vergós.

Rebia un email de la Montse Vallés (de cal Farré de Vergós de Cervera), en el que em diu ;

Bona tarda Sr. Mora,

Li escric com a veïna ex-resident a Vergós de Cervera (més de 19 anys) en referència a la seva carta al director a La Veu de la Segarra del passat 09/09, per fer-li saber que actualment el nombre de veïns que hi viuen permanentment són 31, inclòs l'alcalde i la seva família (5 membres) de la Paeria de Cervera.

També comentar-li que, si bé les pedres del convent de Santa Caterina no hi són, si que hi ha quedat part de l'estructura.

Una cordial salutació.