dijous, 21 de juliol del 2016

ESGLÉSIA DE SANT JOAN SALERM. SUBIRATS. EL PENEDÈS SOBIRÀ

Retratava l’església de Sant Joan Salerm, al terme de Subirats, a la comarca del Penedès sobirà, pertany a la hisenda de Can Bas que es troba a 150 metres a ponent de la masia. Es tracta d'un edifici de planta rectangular d'una sola nau, cobert amb una volta de canó de perfil rebaixat amb quatre arcs torals: l'arc triomfal és de mig punt així com un dels tres restants. Els altres dos arcs són apuntats i posteriors. L'absis està orientat a ponent, és semicircular, sobrealçat i presenta una finestra d'ull de bou a la part superior. El portal d'entrada és d'arc de mig punt adovellat i està situat a la façana lateral encarada a migdia. A la capçalera hi ha dos contraforts exteriors. Té un campanar de cadireta, més modern, a la paret nord, d'un sol ull amb campana. A la part de ponent es va afegir en època moderna una nau a dues vessants de forma transversal, més alt que el temple, construït per servir de sagristia.




Sant Joan Salerm s'esmenta per primera vegada l'any 917, junt amb l’església de Santa Maria de Monistrol , i Sant Pere de Lavern. Estigué vinculada al monestir de Sant Cugat del Vallès, segurament des de finals del segle X. Coneixem algunes de les deixes realitzades per la família de castlans de Subirats. De la seva estructura preromànica no en resta cap indici. L'obra que ens ha arribat és d'estil romànic, molt modificada per les reformes posteriors.

El Penedès té molts atractius, el cava n’és un de molt important per descomptat, hi ha també però, molt a viure, castells, esglésies, ermites, edificis singulars, edificis escolars anteriors a la dictadura franquista ,....