dimecres, 1 de juny del 2016

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DELS ARCS. CLARAVALLS. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA

Llegia que Claravalls és documentat l'any 1099 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Guissona. El 1172, Bernat de Fluvià, senyor de Claravalls, el donà en testament al seu germà Guillem.

L’any 1422, el rei Alfons ven perpètuament a la universitat de Tàrrega les jurisdiccions dels castells i llocs de Claravalls, l’Ofegat, Conill, Lluçà i Altet.

Malgrat tots els esdeveniments històrics, l'any 1831, la jurisdicció de Claravalls pertanyia a la corona.

El santuari data del segle XVIII i és d’estil barroc , la Mare de Déu dels Arcs fou proclamada patrona del poble l’any 1782.

La descripció tècnica ens diu que l’edifici té una sola nau i al centre de la façana s’hi aixeca un campanar d’espadanya amb una campana . A l’interior hi havia una talla d’alabastre del segle XIV de la Verge dels Arcs, molt venerada a la població, la imatge antiga fou destruïda en el dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República. A la vora de l’edifici hi ha un espai amb taules i bancs de pedra destinat a lloc d’esbarjo.


Als anys 1953/53 es fa una ampliació i reforma de l’edifici.

http://turisme.urgell.cat/edificis-religiosos/

No sabia trobar els goigs d’aquesta advocació:

http://goigsdelignasi.jimdo.com/sitemap/

http://www.infotarrega.com.blog.cat/2006/11/23/T-rrega-cataloga-i-exposa-els-goigs-que-s-interpretaven-antigament-en-els-actes-lit-rgics-del-municipi/

Sou pregats de fer-nos-els arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així com la imatge de la Mare de Déu dels Arcs que es venera a Claravalls. Tàrrega. L’Urgell. Lleida