diumenge, 26 de juny del 2016

CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA DE LA PALLISSA DE LA CREU, EL PONT D'ARMENTERA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Agafava el camí de Selmella per visitar i retratar la masia de Cal Cagall, dita també Pallisa de la Creu, que té la consideració de Bé cultural d’interès local

La descripció tècnica ens explica que està formada per un habitatge i per una capella annexa ‘d'estructura romànica ‘ dedicada a Sant Joan Baptista. La definició entre cometes demana aclariments tècnics. Com son les estructures romàniques ?.

L'habitatge és de planta irregular i presenta cobertes a un i dos vessants, de teula. A la façana principal hi ha una balcó de fusta, afegit posteriorment. En general les obertures són allindades.

La capella és d'una sola nau, té absis semicircular amb dues obertures, atri als peus i coberta de teula a dos vessants. La façana presenta una porta amb llinda i brancals de pedra), una obertura circular damunt la porta (òcul), i coronament amb campanar de paret. Té dos contraforts a la banda esquerra i un cos afegit a la dreta.



La capella està dessacralitzada, la gentilesa de la persona que desenvolupa aquí una activitat que es defineix com ‘PARC D’APRENENTATGE EN PERMACULTURA’, em donava ocasió d’accedir a l’interior.



Em sobtava la consideració de Bé Cultural d’Interès Local per un edifici que s’aixecava – per mans anònimes – a darreries de la dècada dels anys 50 del segle XX. Ens agradarà tenir noticia del autor d'aquest edifici a l'email coneixercatalunya@gmail.com

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_l%27Alt_Camp#El_Pont_d.27Armentera

No trobareu a la relació ni els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, ni algun dels edificis de factura modernista que s’aixequen al costat de la carretera que comunica el Pont d’Armentera amb Santes Creus.