dissabte, 9 d’abril del 2016

IN MEMORIAM. ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT DE LA MASIA DE VILADOMS DE DALT. CASTELLBELL I EL VILAR. BAGES

El Marcel•lí Puigdellivol Prat, em feia arribar unes imatges de l’ermita de la Marededéu de Montserrat de la masia de Viladoms de Dalt, l’antic Mas Llevallol, de Castellbell i el Vilar.




M’explica que als anys 70 del segle passat va començar la degradació i espoli de l'ermita junt amb la masia, les fotografies mes antigues són dels anys 80 quan la degradació ja estava molt avançada, encara però , s'observaven les pintures del seu interior; entre els trinxeraires i els buscadors de tresors només n’ha quedat l'esquelet. A la dècada dels anys 60 del segle passat es va intentar fer-hi una urbanització que portava el pompós nom d’El Tirol de Montserrat per sort no va tirar endavant.

Trovaba a :
http://www.monistroldemontserrat.cat/fitxers/Num19.pdf

Els senyors Bertran de Castellbell i Montserrat de Castellbell, castlans del castell de Castellbell, van fer donació a Berenguer, prior del monestir de Santa Maria de Montserrat, el 6 de setembre de 1232 del dret de utilitzar les aigües del riu Llobregat per a fer les rescloses necessàries per als molins que volgués construir en tot el territori de la seva jurisdicció, és a dir des de la riera de Merà, que baixa de Vacarisses, fins a Monistrol de Montserrat i en qualsevol lloc de la frontera dels seus honors del terme de Castellbell. Entre els testimonis que van signar aquell acte destacarem a Ramon Blanquer, habitant del mas Lavaiol, el futur Viladoms de Dalt de Castellbell i el Vilar, i a Guillem de Riusec, amo del mas Riusec, el futur Piteu de Monistrol de Montserrat, el qual fou redactat i signat per un estudiant anomenat Bernat, que era l’escrivent de Vacarisses.

Trobareu un recull excepcional d’imatges a :
http://naturaipedra.blogspot.com.es/2008/04/procs-de-desaparicio-duna-masia.html

El Marcel•lí Puigdellivol Prat, fa una gran tasca recuperant imatges i dades d’algunes de les ‘cases grans’ de Catalunya, desaparegudes malauradament en circumstàncies documentades de forma molt deficient :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/03/in-memoriam-de-la-capella-de-sant-pere.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/08/sant-pere-io-sant-esteve-de-vilamarics.html

O, sense quasi cap explicació, com en el cas de Viladoms de Dalt.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com