diumenge, 10 d’abril del 2016

IN MEMORIAM. CAN SANT SIMEÓ. EL BRUC. L’ANOIA

El Marcel•lí Puigdellivol Prat, em feia arribar unes imatges de les runes de la que fou Can Sant Simeó de la parròquia de Sant Pau de la Guardia, al terme del Bruc, a la comarca de l’Anoia, i em deixa aquest comentari; desprès del foc es quant s'aprecien millor les edificacions, no se s'hi teniu mes dades sobre sant Simeó, el meu avi m'explicava que ell sempre l'havia vist així.

Reprodueixo del Mapa de Patrimoni del Bruc; Sant Simeó, capella situada dins del terme del castell de la Guàrdia a la demarcació de la parròquia de Sant Pau de la Guàrdia. Les primeres noticies es troben en una descripció dels drets que tenia el senyor major del castell de la Guàrdia, ja que es fa constar que tenia el mas de Sant Simeó. La veneració del sant es podria relacionar amb la tradició eremítica de Montserrat.



Els vestigis que queden de l'església resten totalment subordinats a una pagesia. Encara, però es pot diferenciar el cos de la nau. No hi ha l'absis. Queden ressalts pre-absidals ornats amb una cornisa, que obrien el presbiteri. Té adossada una construcció amb cups al seu interior. Els murs laterals tenien un seguit de finestres de doble esqueixada i coronades amb arcs de mig punt adovellats. Al mur sud es conserva una finestra amb l'additament d'una segona filada de llosetes a manera d'arquivolta. L'únic element decoratiu del parament extern és una cornisa a la paret nord. La porta devia ser a l'oest.

L'any 1772 fou traslladat el culte a una nova capella, construïda al costat de la masia de Ca n'Ollé. A partir d'aquest moment va ser utilitzada com a dependència agrícola.

A la capella hi havia el retaule del segle XVI, dedicat a Sant Simeó que l’any l 1772, es traslladà a la capella de Ca n'Ollé.

Quan a Capella de Can Ollé ens diu està situada a l'entrada del recinte de la masia. És de planta rectangular amb teulada a dues vessants, murs de maçoneria arrebossats i pintats i els angles de carreus.

La porta d'entrada és de llinda de pedra i s'hi inscriu la data del 1774.



Té un òcul a la part superior i es corona amb un campanar d'espadanya realitzat amb obra. A l'interior s'hi conservava el retaule de Sant Simeó l'Estilita del segle XVI, procedent de la capella romànica de Sant Simeó, avui en ruïnes.

Observacions: El retaule va ser venut i no se sap on es troba

El paorós incendi que assolava 1.235 hectàrees, ultra fer visibles les runes de Cal Simeó que junt amb la casa de les Viles i la propera Cal Vicenç formaven un petit raval, ens ha deixat imatges insòlites :
http://www.racocatala.cat/forums/fil/195243/bomber-construeix-200-creus-arbres-cremats-lincendi-bages-lano


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com