diumenge, 21 de febrer del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PAU DE LA GUÀRDIA. EL BRUC. L’ANOIA.

Veníem de visitar les instal•lacions d’Ampans a la masia Urpina de Sant Salvador de Guardiola, i cercàvem l’edifici de la que fou escola pública de Sant Pau de la Guardia, que identificàvem gràcies al Vicens Eslava Martínez.

Pel que fa a Sant Pau de la Guàrdia , patrimoni Gencat ens diu ; església de planta rectangular i capelles als costats. La façana principal s'orienta a llevant i en la banda esquerra s'alça un campanar de planta quadrada. La coberta és a dues aigües amb teula àrab i la paret de mamposteria.



Una sola nau. Façana plana sense cap ornament. Església d'estructura molt simple que segueix els canons del neoclassicisme.

Entre el 1740 i el 1742 es construí pel mestre d'obres Miquel SANCU, una nova església, un xic més avall de la primera església de Sant Pau de l’any 1084, que fou renovada al pas del segle XIII al XIV, i que avui és en ruïnes i abandonada, prop de l'antic mas Elies o Forn del Vidre, al lloc on hi havia des del segle XIII una capella dedicada a sant Abundi o sant Aon.

Originàriament la parròquia de Sant Pau fou matriu del terme del Bruc, a partir però , del despoblament del segle XV s'invertiren els papers i entre els segles XVI i XIX consta com a sufragània del Bruc. Al segle XIX recuperà el caràcter de parròquia rural.

M’explica el Vicens Eslava Martinez, que actualment es celebra la Santa Missa un cop al mes.


L’interior és extremadament senzill.

Ah!, venir fins a Sant Pau de la Guàrdia, i no fer almenys un àpat al Celler de la Guàrdia, que està paret per paret amb l’església és com a mínim un pecat venial.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com