diumenge, 14 de febrer del 2016

ERMITA DELS SANT REIS. TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ

Llegia a patrimoni Gencat, església situada vora la carretera de Tortosa a Bítem, Tivenys i Benifallet, en la partida coneguda com a Horta del Pimpí.


Es tracta d'una edificació petita de planta rectangular, amb tancament recte de l'absis. A l'interior és d'una sola planta, amb fornícules a manera de capelletes obertes en el gruix del mur. Un arc diafragmàtic de mig punt, arrebossat, la separa del presbiteri, quadrat i amb un altar d'inspiració neoclàssica que emmarca una representació de l'ofrena dels Reis Mags a Jesús en relleu.


Les obertures són escasses, només un òcul a l'absis i una finestra petita sobre la porta d'accés. En el primer tram de la nau hi ha un cor elevat sobre bigues de fusta. La porta d'accés, en el mur dels peus, és de mig punt dovellada i té a sobre una petita fornícula. En el remat de la façana es troba una senzilla espadanya de maons.

Al mur de la capçalera hi ha adossat un cos petit, cobert a una vessant, on hi ha la sagristia. El material constructiu és la maçoneria, vista a l'exterior i coberta a l'interior, excepte en el mur frontal de l'absis, per un arrebossat emblanquinat.

Segons la tradició, fou manada bastir pel rei Carles III després d'haver fet una parada en aquest lloc. A principis del segle XIX el seu estat de conservació no devia ser bo perquè el 1810 es va enderrocar, tornant-se a bastir de nou el 1821, seguint possiblement l'estructura original. Es restaurà al 1981-1982.

Actualment és sufragània de la Parròquia de Sant Jaume de Remolins, aglutinant tota una sèrie de caseries disperses que hi ha a la zona, rica en horta.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

https://www.catalunyareligio.cat/ca/capella-dels-reis-tortosa

Melcior, Gaspar i Baltasar, aquest any 2023 i el proper 2024 han tingut i tindran  molta feina, Ucraïna, Gaza, Cisjordània, Àfrica, el Mediterrani, l'Argentina,... , el regal que els catalans portem segles demanant, la llibertat, em temo que tampoc el rebrem aquesta vegada. 

En català, s'acostuma a dir capella, a l'espai que forma part d'una església, i/o està annex a una edificació i ermita a l'edifici religiós que es troba aïllat d'altres edificacions, o fora de nuclis habitats. 

 Que  Melcior, Gaspar, Baltasar  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»