diumenge, 24 de gener del 2016

HOTEL MAS PASSAMANER. LA SELVA DEL CAMP. TARRAGONA

Llegia que aquesta mansió és una mostra de l'esplendor econòmic de la dècada dels anys 20 a Catalunya. Fou construït per Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923) atenen l’encàrrec de l'empresari Joan Boquè i Reverter, president de la Cambra de Comerç de Reus, en una època de transició entre el modernisme i el noucentisme.

Joan Boqué i Reverter era fill de Joan Boqué Balsells, casat a Reus amb Cristina Reverter i Prats -hereva d'una merceria al carrer Manterols- i nét de Ramon Boqué, natural de la Selva del Camp i cordonero o "pasamaner" [persona que fabrica o ven objectes sumptuaris de seda, de mida petita, com floques, passamans, bosses, botons, etc.] d'ofici i descendent de Can Josep. Del seu avi Joan va heretar el Mas Passamaner i de la seva mare l'esperit empresarial que el portaria a fundar diverses empreses exportadores de vins i fruits secs, a més de Carburos de Terol, a regentar molins d'oli i farina i a ocupar una regidoria a l'Ajuntament de Reus i la presidència de la Cambra de Comerç.

El nom de la casa prové de l'ofici de la família d'origen del primer propietari, amb el que es coneixia la família a la contrada, encara que va ser amb els vins i els fruits secs com Joan Boqué i Reverter va forjar la seva fortuna.

L'empresari va morir solter el 1946 i va heretar la finca la seva germana Antònia, el fill, el sacerdot Salvador Clarinan Boqué - actualment retirat a Barcelona- la va vendre el 1963 per poders a un ex alcalde republicà del Morell, Josep Sanromà i Nicolau, qui al seu torn la va donar a la seva filla Júlia Fortuny i Sanromà. Finalment va ser adquirida per la família Ángel García Puertas , propietaris d'un altre edifici de característiques similars. Es tracta de La Posada Real de la Casa de l'Abat de Ampudia, situada a molts quilòmetres de distància, a la localitat d'Ampudia (Palencia), conjunt històric monumental

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici d'estructura clàssica, atribuït a Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923), que es va construir adossat a una petita masia preexistent, i aquesta va quedar totalment integrada a la nova construcció per la part exterior. Es tracta d'un habitatge de grans dimensions amb façana asimètrica a tres nivells: el central, més alt, amb una torre rematada per un frontó trencat amb fornícula i teulada a doble vessat; el de l'esquerra, on s'ubica la porta principal, amb teulada a quatre vessants, i el de la dreta amb teulada a doble vessant. Com a element a destacar, el balcó de la primera planta flanquejat per columnes tornejades de maó, amb un mirador adossat de finestra geminada, amb el mateix tipus de columnes i capitells de pedra esculpida. La façana està decorada amb rajoles de color blau cel i esgrafiats, i a les obertures s'aprecien treballs d'obra vista a les cornises, columnes i altres elements arquitectònics, ceràmica vidrada als rosetons i reblons, i baranes de ferro forjat. Es conserva encara la fusteria original dels tancaments de portes, balcons i finestres, pintades en color blau. Actualment s'ha rehabilitat com a hotel de luxe i a l'entorn s'han afegit altres elements annexos.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com