dijous, 14 de gener del 2016

ESGLÉSIA DE LA SANTA CREU. BELLATERRA. CERDANYOLA DEL VALLÈS. VALLÈS OCCIDENTAL

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019) davant la façana de l’església parroquial de la Santa Creu de Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental.


Llegia que l’església de la Santa Creu es va començar a construir pels volts dels anys 1934-1935, i les obres es van aturar en el dies ‘foscos’ que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà ( 1936.39).

Amb la Pax Franquista es van reprendre les obres, que es donaven per acabades amb un petit edifici.

Posteriorment - ens agradarà saber qui va ser l’autor del projecte tècnic d’aquelles obres d’ampliació i/o reforma - es va engrandir afegint les capelles laterals, el porxo i el jardí.

En la recerca de dades trobava ; l'església de la Santa Creu va ser projectada l’any 1934 per l'arquitecte Andreu Audet i Puig (1868-Barcelona, 1938 ) .El bisbe de Barcelona, Manuel Irurita Almandoz (Larraintzar, al municipi d'Ultzama, Navarra, 1876 - Montcada i Reixac, Vallès Occidental, 1936), va estar present en la col•locació i subsegüent benedicció de la primera pedra.

Es tracta d'un edifici d'estil grec ortodox o bizantí. Els murs combinen L’arrebossat amb les cornises de maó en forma de dents de serra o denticles. La façana és presidida per un campanar quadrangular a L’angle dret.

S'accedeix al temple per un porxo o nàrtex amb arcs de mig punt sobre columnes toscanes.


L'interior esta cobert amb voltes de creueria. El cor esta situat als peus deI edifici i compta amb dues capelles laterals, a banda i banda.

L'absis és semicircular i esta decorat amb les pintures al fresc del pintor sabadellenc Fidel Trias i Pagès ( Sabadell, 18 de novembre de 1918 - 27 de gener 1970 )

 Un dels últims exponents de la pintura religiosa catalana del segle XX -seguidor de la pintura mural d'Antoni Vila Arrufat (Sabadell, Vallès Occidental 1894 - Barcelona, 18 de setembre de 1989) – l’any (1958).




El disseny original d'Audet no preveia el campanar ni els espais laterals.

Va ser ampliat l’any 1958 per l’Emili Sala Pibernat ( 1903 + l'Ametlla del Vallès, 11 d'octubre de 1990 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1990/10/12/pagina-24/33460369/pdf.html?search=Emilio%20Sala%20Pibernat

I encara l’any 1966 es feien reformes – ens agradarà rebre informació del tècnic responsable a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , que van donar la ‘puntilla’ al projecte inicial de l’Andreu Audet i Puig.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/03/goigs-la-santa-creu-bellaterra.html

Només les Nacions Civilitzades esmercen recursos en documentar el Patrimoni Històric i/o Artístic, Catalunya no forma part – encara – d’aquest col•lectiu.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Que la Santa Creu, elevi a l'Altíssim la pregària dels catalans, Senyor; allibera el teu poble !!!