divendres, 27 de novembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT SADURNÍ DEL CASTELL DE MEDINYÀ. GIRONÈS

Tenia ocasió de visitar l’església de Sant Sadurní del Castell de Medinyà, situada al costat de l'edifici principal del castell,i rodejadaq d'altres edificacions. Presenta un campanar de planta quadrada al que s'accedeix per una escala exterior, aquesta és la visió que en tenia Modest Prats i Domingo (Castelló d'Empúries, Alt Empordà, 1936 - Girona, 29 de març de 2014), rector de Medinyà i eminent filòleg.


La descripció de patrimoni Gencat ens explica que la nau és de planta rectangular i exteriorment presenta un absis poligonal amb un cos afegit al lateral. Les parets són de maçoneria i carreus a les cantonades. La façana principal havia estat esgrafiada – segons s’explica - i presenta un portal de pedra amb una fornícula superior sense imatge.


L’interior, extremadament senzill, està pintat en color clar, i ressalta damunt de l’altar l’estructura que permetia a la família titular seguir els oficis religiosos.



L'església és documentada des de l’1095, quan Dalmau Vidal deixà pel seu testament sacramental uns béns situats a la parròquia de Medinyà.

L'edifici fou refet l’any 1763. A la porta hi figura la següent inscripció: "Charitas me fecit 1763". Ocupa part del recinte casteller.

Durant la guerra napoleònica fou cremada la casa rectoral i l'arxiu parroquial.

Els francesos hi tingueren el seu quarter general durant el setge de Girona de 1809.

Durant la guerra 1936-39 el castell fou ocupat per l'exèrcit republicà, primerament per un destacament d'un caporal i quatre soldats i amb la retirada, durant pocs dies, per l'estat major de la base de sanitat.

En acabar el conflicte bèl•lic va esdevenirs presó militar, i s'hi instal•laren 1.000 presoners de l'exèrcit republicà que dormien a les golfes del castell i a les de l'església.

Aquests fets deixaren el castell en un estat deplorable i significaren la pèrdua de diferents objectes d'especial valor i de l'arxiu.

Medinyà va ser annexionat ‘ manu militari’ a Sant Julià de Ramis l’any 1972, i recuperava aquest any 2015 la seva condició de municipi. http://www.racocatala.cat/noticia/36944/medinya-sindependitza-sant-julia-ramis

l’advocació de Sant Sadurni, com la de Sant Martí, Santa Fe,... ens la portaven els francs que venien a lluitar al costat de les forces catalanes contra els invasors sarrains.

Res a veure però, entre aquells francs i els actuals ciutadans de la República Francesa.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com