dimecres, 21 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. ROMANYÀ DE LA SELVA. SANTA CRISTINA D’ARO. L’EMPORDANET. GIRONA- CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la façana de l’església parroquial de Romanyà de la Selva, avui terme de Santa Cristina d’Aro, comarca de l’Empordanet.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici de construcció preromànica molt evolucionada, amb planta cruciforme d'una nau, transsepte de braços destacats i capçalera rectangular. Les finestres són de doble esqueixada. Sobre el creuer, quadrangular, s'aixeca un cos més alt, falsament cupular i precedent dels cimboris. A l'interior, s'obre als quatre costats amb arcs de mig punt adovellats i és cobert amb volta de canó. La porta d'entrada és estructurada per un arc de mig punt adovellat i protegida per un porxo. El campanar, d'època romànica, és de base quadrangular i presenta, al pis superior, finestres geminades d'arcs de mig punt sostinguts per columnes de capitells mensuliformes, S'alça sobre l'ala N del transsepte i la seva coberta és apiramidada. L'aparell és unitari, fet a base de petits blocs de granit, sense escairar, disposats en filades regulars i amb carreus o blocs més grans per reforçar els angles, el seu ús primigeni va ser mot probablement el d’exercir com a torre de guaita i bada.


La capella i la sagristia, afegides al mur de migdia, són fruit de la remodelació del segle XVII.



A l'interior – on no podíem accedir - es conserva una imatge tallada en fusta que representa sant Martí, feta al segle XX per l'escultor MODEST FLUVIÀ AIGUABELLA ( Sant Esteve d’ en Bas, 1925 + Olot, 05•09•2015 ).


Ens deixa una extensa obra entre la que ressaltem ; les imatges de la Immaculada i del Sant Crist de l’església de Santa Maria de Bonmatí (1975).

Cal agrair-li també tantes imatges venerades a altres esglésies del les comarques de Girona : Sant Esteve (Sant Esteve de Bas), Sant Vicenç (Maià de Moncal), Sant Sebastià (Cadaqués), Sant Cugat (Salt), Sant Cebrià (Flaçà), Sant Pere (Gombreny), Sant Joan (Borgonyà de Terri), Sant Hilari (Cardedeu), Sant Josep (Catedral de Lleida), Mare de Déu de Finestres, Mare de Déu d’Erols (Llambilles), Mare de Déu de Sant Pere de Banyoles, Mare de Déu del Tura pel geriàtric del Tura d’Olot, Creu de Terme de Banyoles; ha tallat també nombroses figures de pessebre.

Descansi en pau MODEST FLUVIÀ AIGUABELLA ( Sant Esteve d’ en Bas, 1925 + Olot, 05•09•2015 ).