dimecres, 2 de setembre del 2015

TEMPLE DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER. COLÒNIA DE L’AMETLLA DE CASSERRES. BERGUEDÀ

Josep Monegal i Nogués (Barcelona, 9 de juliol de 1854 — 29 d'abril de 1931), Alcalde de Barcelona (1902-1903 ), President de la Cambra de Comerç (1902-1908 ), senador del Partit Conservador per la província de Barcelona en el període 1905-1907, senador vitalici l’any 1908, i President de la Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Barcelona ( 1927 – 1930 ), encarregava a l’arquitecte Alexandre Soler i March ( Barcelona, 1874 — Barcelona, 19499, aixecar un temple sota l’advocació de la Mare de Déu de la Mercè, a la colònia de l’Ametlla de Casserres, coneguda aleshores com la Colònia Monegal.


Li fèiem una visita el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, en la que ens atenien molt amablement el Manel Peréz Galdan i la Pietat Ruiz Escamilla, que exerceixen de facto com a sagristans d’aquesta església.



Ens expliquen que pertany actualment a l’Associació de Veïns, que l’adquirien de la Caixa de Catalunya per un import de 50.000 €, i que esmerçarien quasi el mateix import en el seu arranjament, amb l’ajut d’algunes empreses, i amb l’aportació de la meitat del import de les despeses, per part del Bisbat de Solsona, regit aleshores pel Excel•lentíssim i Reverendíssim Senyor, Xavier Novell i Gomà (Montfalcó d'Agramunt, Ossó de Sió, 20 d'abril de 1969).

Advertia passió en les explicacions del Manel Peréz Galdan i la Pietat Ruiz Escamilla, que tenen – pendent de trobar el finançament - el projecte de museïtzar els fons de robes i ornaments eclesiàstics.

L’havia visitat l’any 2011 en companyia del Joan Escoda i Prats, encara que en aquella ocasió no podíem accedir al seu interior.

L’advocació de la Mercè, serà substituïda per la Mare de Déu del Roser, desprès del conflicte bèl•lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República.

Coincidíem amb el Manel Peréz Galdan i la Pietat Ruiz Escamilla, en que cal establir una ruta turística que posi en valor el patrimoni monumental de les colònies del Llobregat.

Que la Marededéu del Roser elevi  l'Altíssim la pregària de bascos, gallecs, catalans, i de totes les col·lectivitats minoritzades i reprimides, Senyor, allibera el teu poble !!!