diumenge, 20 de setembre del 2015

PUJOLAR. SENTFORES. VIC. OSONA

Anavem fins a Sentfores, actualment un poble del municipi de Vic (Osona), a la vall del riu Mèder, a l'oest de Vic, el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés

Sentfores fins a l’any 1932 es que va annexar a Vic, era municipi independent.

El Josep Olivé Escarré, de 89 anys , recorda que s’explicava un fet en relació a la casa del Pujolar, que no té clar si era una anècdota, o una història real. Anava de la relació d’un seminarista amb la pubilla de la casa, i la reflexió que li feia el Bisbe de Vic, davant el seu dubte entre la vocació religiosa i el matrimoni; ‘l’heretat del Pujolar és infinitament millor que qualsevol Rectoria que et pugues donar’. A la vista de casa – molt diferent a la que està retratada a l’Estudi de la Masia Catalana, a l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, el Josep donava total credibilitat a la història.




La descripció de Patrimoni Gencat ens diu ; masia de planta rectangular coberta a dues vessants. És una casa de grans dimensions. La façana es troba orientada a migdia i té un portal dovellat. Consta de planta baixa, primer i segon pis, els quals ubiquen balcons i golfes respectivament. A la part dreta s'hi annexiona un cos de galeries que a la planta baixa formen grans arcades i al pis superior s'hi obren uns porxos amb quatre arcades sostingudes per pilars de pedra, la volta dels arcs és de maó i el cos és sostingut per uns interessants cavalls de fusta, sota teulada. Adossat a aquest cos hi ha una capella. A la part superior del mas hi ha una eixida a nivell del primer pis que devia correspondre a l'antiga cisterna. En aquest sector hi ha un portal que tanca la lliça, avui enjardinada.

Les primeres notícies del mas daten del segle XII.

Al fogatge de la parròquia i terme de Sant Martí de Sentfores de l'any 1553 es troba Joan Pujolar com a habitant del mas. El mas fou ampliat i reformat al segle XVII.

Al segle següent se li afegí el cos de galeries que s'uneixen a la capella.

Malgrat mantenir-se el mateix llinatge familiar, el cognom Pujolar es va perdre en casar-se una pubilla amb un Vilaplana.

De la capella de la casa advocada a la Sagrada Família, datada al segle XVIII, només trobava al Catàleg de masies de Vic : té una façana simètrica respecte a un eix central, amb un campanar d'espadanya.





Llegia que fou destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com