dilluns, 21 de setembre del 2015

CAPELLA DE SANTA FRANCESCA ROMANA DE CAN COMPANYÓ. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

En més d’una ocasió fent via per la C-35 m’havia cridat l’atenció el conjunt d’edificis de Can Companyó, al límit del terme de Caldes de Malavella ( la Selva ) , amb el de Llagostera ( el Gironès ).

Decidia el dijous 17.09.2015 arribar-me fins a la casa, i demanar-los poder retratar la capella visible des de la carretera.

M’atenia el Carles Ponsa Bäckman, que en aquell indret, on hi arriba molt el garbí i poc la tramuntana, ha desenvolupat un cultiu d’oliveres arbequines, que sota un procés encara molt artesanal en el seu concepte, li permet oferir un oli d’oliva verge extra amb les millors virtuts de la arbequina.

Retratava la capella advocada a Santa Francesca Romana ( Roma, 1384 + Roma 1440 ) , que va instituir l’any 1425 la Congregació de Oblates de Tor de' Specchi , sota la regla de sant Benet, la capella que s’aixecava a la dècada del 70 del segle XX, és d'una nau rectangular, un petit absis semicircular, teulada a doble vessant i campanar d'espadanya, està adossada a l’edifici principal des d’on té l’entrada.


Teníem ocasió de parlar dels estucats de la façana de la casa, obra de Ferdinandus Serra, dit Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988), de la magnifica era rodona, que em diuen és una de les més grans de Catalunya, i de l’oli d’oliva arbequina que us recomano molt especialment.



M’acomiadava del Carles Ponsa Bäckman i del seu pare, agraint-los la seva gentilesa, i espero tenir ocasió en el futur de fer repetir – amb més temps – la visita d’aquest indret idíl•lic, del que us deixo un enllaç : http://cancompanyo.cat/lafinca.htm

Antonio Mora Vergés