dimecres, 8 de juliol del 2015

CAPELLA DEL PURÍSSIM COR DE SANTA MARIA DE VILAVENDRELL. MUNTANYOLA. OSONA

En permetia el Jaume Coll Costa, visitar i retratar la Capella del Puríssim Cor de Santa Maria, que està adossada al mas de Vilavendrell, al terme de Muntanyola, a la comarca D’Osona; la descripció ens diu que és un edifici de nau única amb la façana orientada a llevant i la capçalera sense absis a ponent. La part de migdia es adossada a Vilavendrell i a tramuntana s'hi adossa la sagristia. El Jaume Coll Costa, em feia arribar un email, en el que em diu que la part de la capella adossada a Vilavendrell es la de tramuntana o nord i al sud o migdia hi ha la sagristia.

El portal d'entrada és de forma rectangular amb la llinda decorada, amb un cor travessat per una fletxa, i la data 1851.


Llegia que la façana presentava restes d'antics esgrafiats, un òcul i un campanar d'espadanya, sense campana, avui llueix la pedra vista. manté l’ocul, i disposa de campana.


L'interior és cobert amb volta de creueria amb rosetons d'estuc al centre i amb cornises també d'estuc als murs.


L'estat de conservació és mitjà.


Retratava també un exemplar dels Goigs.

En relació al blasó dels Vilavendrell no sabia trobar-ne un de propi, separadament si però , el dels Vila, i els del Vendrell.
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/VILA.html
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/VENDRELL.html

Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) imatges d’aquesta capella del Puríssim Cor de Santa Maria de Vilavendrell, del terme de Muntanyola, a la comarca d’Osona.

Em portava fins aquesta casa la bona fama dels seus formatges i iogurts de búfala.

M’explica el Jaume Coll Costa, que a curt termini hi haurà canvis importants pel que fa a la titularitat de la marca FORMATGES DE MUNTANYOLA.



Rebia un parell de fotografies datades el 26-VI-1982 de la capella del Mas Vilavendrell de Muntanyola, que Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) té identificada com capella de la Marededéu del Roser.