dijous, 23 de juliol del 2015

ANTIC MOLÍ PUJOL. MOIÀ. MOIANÈS. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de la façana d’un edifici de Moià, on com a mosso de l’Oller de Collsuspina, hi havia vingut en moltes ocasions, en els anys posteriors a la victòria dels sediciosos feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República.

La construcció que avui rep el nom de Antic Molí Pujol, és una construcció de principis de segle XX , acabada l'any 1909, moment que l'antic molí hidràulic que hi havia, es va reformar per passar a Fàbrica de farines que treballava mitjançant l'energia mecànica. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici.


La descripció ens diu que l'estructura conté dues parts: la construcció de llevant, destinada a fàbrica de farines, i la de ponent a vivenda. L'edifici de la fàbrica té tres plantes remarcades per un petit fris, i adossada hi ha, reformada, l'antiga casa del molí. La coberta és a dues vessants, amb testera de balustrada simple, de rajol, conjugant amb la balustrada que corona la casa de l'antic molí, on hi ha un rellotge de sol, restaurat. L'edifici té finestrals a totes les cares, que il•luminaven l'edifici. Als darreres hi ha un gran terrat. L'accés a la fàbrica es feia mitjançant tres portes, una avui tapiada, una altra amb graons a una alçada adequada per carregar sacs, i la darrera a peu pla. Als baixos de l'edifici es conserva un conjunt de peces que feien funcionar el molí hidràulic del molí del Pujol. Es conserven tots els estris necessaris pel funcionament del molí, des de la roda que feia moure l'eix, dues tremuges, dos jocs de moles amb els seus rodets corresponents, una mola de recanvi amb la seva grua per facilitar-ne el moviment, així com també tots els estris necessaris per a la seva reparació i manteniment. No es conserva ni la bassa ni part del rec.

Del molí fariner se'n tenen referències des del segle XVI, aleshores conegut amb el nom de "molí de Cladelles"

M’explicaven que el rellotge l’havien fet els propietaris de la casa, i que per ‘equilibrar’ l’ gnòmon havien pres com a referència l’estrella Polar.