dilluns, 15 de juny del 2015

ROMÀNIC DEL BAGES. SANTA MARIA DE CLARET. SANTPEDOR.

Retratava al Josep Olivé ( Sant Lloreç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6de maig ded 2019 )   davant la façana de l'església romànica de Santa Maria de Claret, al terme de Santpedor, la descripció ens diu que és una construcció del segle XII formada per una nau rectangular coronada per un absis semicircular completament llis.


L'església ha sigut modificada en afegir-hi un edifici barroc al segle XVIII, que permet que aquesta nau es comuniqui amb la sagristia del santuari de Santa Anna de Claret.

El massís campanar de planta quadrada ha estat últimament restaurat, com en el altres indrets tot fa pensar que originàriament podria haver estat una torre fortificada de guàrdia i bada del lloc.

Recentment l'excavació de l'interior ha permès trobar la planta d'una església precedent, probablement del segle X o principis del XI. La planta és rectangular, una mica més estreta que la romànica i es conserva una alçada de murs fins a 1'5m. A la capçalera hi ha una finestra amb pany de clau.

El campanar de planta quadrada està construït amb grans carreus col•locats a contrajunt i units amb morter. La part superior del campanar presenta dues obertures per cara i coberta de teula a quatre vessants. És una construcció massissa sense obertures, que dóna caràcter de fortalesa a l'església de Santa Maria, recentment restaurada per la part exterior.


Xavier Codina Balletbo, publica una fotografia,  on s'aprecia que el que va ser la església de Sant Maria de Claret, ara es un magatzem

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/31073

 Estic- estem moltíssimes persones -  en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.

Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.