diumenge, 21 de juny del 2015

ESGLÉSIA ‘VELLA’ DE SANT PERE. CORBERA D’EBRE. LA TERRA NOBLE. TARRAGONA. CATALUNYA

Sant Pere s’aixecava amb els ‘diners d’Amèrica’ , i es quasi enderrocava en el segon feixisme ( dictadura franquista ) per vestir la nova església situada al pla.



La descripció ens diu , església neoclàssica, de carreu, planta basilical rectangular, nau central i dos de laterals.




Altar major i petites capelles, quatre trams i l'absis. Campanar quadrat de cantonades en xamfrà de tres cossos de totxo. Les voltes -avui perdudes- d'arestes i altres lloc en forma de cúpula i mitges cúpules. Les façanes laterals i posteriors són totalment planes de petites i escasses obertures. La principal resta dividida en tres parts i portalada neoclàssica de tres nivells a la central, per damunt d'ella un frontó de línees corbes i petita espadanya.


Llegia que al seu lloc hi havia una petita església romànica segons consta a un document de 1764 de l'Arxiu Parroquial de Corbera, en el que s'insta a construir-ne un altre de més capacitat que es començà cap a finals del segle XVIII . Tinc dubtes que en aquesta terra governada pels sarrains es construís una església romànica.

Hi ha documents del 1815 i 1819 on el Bisbe de Tortosa , Manuel Ros de Medrano (1756-1821) parla de la seva construcció.

Tenim constància d'un altre document de l’any 1825 del Bisbe Damià Gordo Sàez ( 1797 + 1855 ).

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, l’església de Sant Pere resta poc afectada, en els AÑOS TRIUNFALES, la construcció de la nova església de Sant Pere dintre de la nova Corbera, va comportar que aquesta fou dessacralitzada i espoliada fins deixar-la en estat ruïnós, la tasca voluntària i desinteressada de l’ Associació del Poble Vell - Corbera d'Ebre ha permès recuperar-ne la visió actual.

Els 2€ de l’entrada son una minsa col•laboració en aquesta ‘beneïda’ dèria de recuperar la memòria històrica.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com