dijous, 28 de maig del 2015

LA RUÏNA INEXPLICABLE DEL MAS MITJÀ I LA SEVA CAPELLA, ADVOCADA A LA PURISSÍMA CONCÈPCIÓ. SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA

Retratava entre sanglots – l’oblit del patrimoni històric és una constant malauradament a Catalunya - el Mas Mitjà, casa natal de l’historiador franciscà Josep Maria Pou i Martí (Santa Eugènia de Berga, Osona, 1882 — Roma, 1961 ) vinculat a la vida de sant Miquel dels Sants, de nom de naixement Miquel Argemir i Mitjà (Vic, 29 de setembre de 1591 - Valladolid, 10 d'abril de 1625 ) , el mas té a prop una capella, dedicada a la Puríssima Concepció, i un petit oratori on, segons la tradició, el sant ( Patró de la Ciutat de vic ) , encara infant, es va rebolcar en les bardisses per vèncer les seves temptacions.



Rebia un email del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) en el que atenen el meu prec m’adjunten dues imatges datades el 15-I-1983, del Mas Mitjà i la capella de la Puríssima Concepció, situades al terme de Santa Eugènia de Berga, a la comarca d’Osona.



Quina successió terrible de fets a portar aquesta casa a la seva tristíssima situació actual ?.

No en sabia trobar cap dada, ho demanaré a l’ajuntament, als santaeugenencs, i urbi et orbe a qualsevol que ens pugui donar un xic de llum.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

L'havia retratat  Josep A. Bertran – sense cognom matern , ni lloc i data de naixement, com és mal costum dels Fons Estudi de la Masia Catalana, Vista general de Mas Mitjà, l'any 1933 




L’aportació de Josep A. Bertran, mereixeria , si més no, citar-lo de forma correcta, vivim – a contracor – en un REINO, en el que és fàcil trobar dades de persones manifestem inútils, corruptes, negatives,.., i costa Déu i ajuda , identificar correctament a les persones que ens deixaven un valuós llegat històric, oi?. Ens agradarà tenir noticia  del cognom matern. del lloc i data de naixement i traspàs, de la seva peripècia vital, i si fos possible rebre’n una imatge a l’email castellardiari@gmail.com

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Ens tocarà plorar per l'Argentina

https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/

Ara  i aquí però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?.