dimarts, 3 de març del 2015

MARE DE DÉU DELS SOLERS. TIURANA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Anava fins al Santuari de la Mare de Déu de Solers, dins al minúscul terme de Tiurana (Noguera), 15,92 km², , esdevingut cap del municipi l’any 1999, quan les aigües del pantà de Rialb submergien el poble de Tiurana i l’agregat de Miralpeix.


Trobava una descripció que ens diu, església parroquial i santuari del municipi noguerenc de Tiurana, al Segre Mitjà.
El temple està situada al cap d'un serrat, a 640 metres d'altitud, des d'on s'albira un extens panorama, des de la Serra del Montsec fins a la muntanya de la Bòfia; i més proper, els veïnats de la Serra de Rialb i Politg, les masies de cal Daniel de la Serra i la Pedra, de la Baronia de Rialb, i al fons el turó de Montmagastre, l’'edifici sembla ser del segle XVI, amb posteriors ampliacions que es daten entre els segles XVII i XIX.

Als seus peus, les aigües del pantà de Rialb, que cobreixen tota l'horta i els pobles de Tiurana (antiga) i Miralpeix.


La Mare de Déu de Solers, és la patrona de Tiurana.



En retratava l’interior on hi ha material procedent de la que fou església parroquial de Sant Pere, i uns sarcòfags salvats del fossar de Tiurana.




No trobava cap dada de l’autor de les pintures, i encara que ho demanaré a l’Ajuntament, que ocupa l’antiga casa de l’ermità, sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La paret posterior del santuari, conforma un dels límits del ‘nou’ fossar de Tiurana, al que dedicàvem suara un article.