divendres, 20 de març del 2015

ESCORXADOR / ESCOLA DE MÚSICA DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS

Retratava l’edifici de l’Escola de Música de les Franqueses del Vallès , l’any 1913 , , – fa doncs més de 100 anys - Joan Sanpera i Torras ( 4 de setembre de 1840 al barri del Lledoner + Barcelona, 9 de setembre de 1914 ), assumia el costos d’aixecar un escorxador , com havia fet amb l’edifici de les escoles i l’Ajuntament , i ho encarregava també a l’arquitecte l’Albert Juan i Torner (Barcelona, 1872-1957).



La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat de grans dimensions, de planta baixa. Estructura basilical coberta a dues aigües. L'edifici està construït amb maó, en els emmarcaments de finestres utilitza el maó vist de color vermell, la resta està pinta en blanc. L'edifici està envoltat d'un barri tancat on situa la porta d'accés. A la cara principal hi ha la inscripció: "Matadero Municipal costeado por D. Juan Sampera i Torras año 1913", i dues flors decoratives d'estil modernista. A la mateixa façana hi ha tres finestres d'arc rebaixat, fetes de maó. A l'esquerra un petit cos annexa amb finestra d'arc escalonat.



Escoles, escorxadors, .... eren edificis que venien a fer realitat el somni d’una vida millor per a les classes treballadores, tinc la sensació en aquesta segona dècada del segle XXI, que com a conseqüència de l’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA, endèmica dissortadament, hem fet un salt mortal enrere, que en deixa en el millor dels casos, en la situació que es viure els anys 1940/50 desprès de la victòria dels sediciosos feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com