dilluns, 16 de març del 2015

CAN CUANA. LA ROCA DEL VALLÈS

Retratava al Josep Olivé Escarrè davant d’aquest gran casal aïllat orientat vers el sud-oest, de planta rectangular i teulada a quatre vessants, coronada per una torre central, que disposa de teulada pròpia, també a quatre vessants. Aquest gran casal consta de planta baixa, primer i segon pis i la mencionada torre que sobresurt un pis mes.



A la façana principal destaquen les diferents obertures a mode de finestres i finestrals d'arc rebaixat amb motllures. A destacar la porta d'accés principal que presenta, a la dovella clau de l'arc rebaixat, un anagrama amb les lletres J i A i la data 1885. A les façanes de llevant i ponent presenta dos cossos de planta rectangular, dues plantes i teulada a tres vessants. Aquests cossos lateral presenten la particularitat de tenir una galeria porticada amb obertures rectangulars al pis superior. L'aparell de la construcció està bastit amb pedra vista desbastada, excepte a les obertures on, a la planta baixa de la façana principal són bastides amb pedra treballada adornades amb motllures, i la resta de les obertures i a les cantonades, que són construïdes amb maons vistos.

segons el Pla Especial del catàleg de masies i cases rurals de La Roca del Vallès , l'immoble va ser bastit l'any 1920 i reformat l'any 1990, encara que la data de 1885 , inscrita a la dovella central de la porta principal, fa referència a l'any de construcció de l'edifici.

Llegia que en els ‘dies foscos’ que seguien a la sedició els militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Españoala, a la Roca del Vallès, es succeixien les destruccions de les capelles particulars, com la de Can Quana i del Castell de Bell•lloch, ....

Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) confirmació de l’existència de la Capella, la seva advocació, i alguna imatge, i rebia un email en el que em deien que l’advocació de la Capella-oratori, de la Casa Cuana – del Dr. Alomar, de la Roca del Vallès, era la Immaculada Concepció de Maria, i ‘adjunten dues imatges datades el 10-XI-1985.



Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte que aixecava aquest edifici, a l’email coneixercatalunya@gmail.com