dimecres, 14 de gener del 2015

CASES DE CAN DEL FORN. SANT ANDREU DE LA BARCA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Llegia que les cases de números 20-22 del carrer Bosch, es construïen l’any 1915, i que l’autor va ser Joan Onsés – del que no trobava cap altra referència enlloc - ; la descripció tècnica pel que fa a la casa número 22, ens diu ‘vivenda unifamiliar d'estil modernista, de planta baixa. Fa parella amb una altra simètrica que ha sofert modificacions. La façana de la casa que es conserva intacta està decorada amb motius i elements modernistes de ceràmica vidrada de temes florals. Els maons també formen part de la decoració, donant diferents nivells a la façana. La casa queda acabada amb una faixa de maons. Cal destacar la reixa de la finestra i la barana del terrat, de ferro forjat’.



Ens agradarà tenir noticia de les dades complertes d’aquest ‘Joan Onsés’, i també del promotor a l’emal coneixercatalunya@gmail.con

Ho demanaren també al Valentí Pons Toujouse, autor del bloc http://vptmod.blogspot.com.es/ , i bon coneixedor del Modernisme.

Sant Andreu de la Barca tenia un cens de 818 ànimes l’any 1920, i tenia un aeri per creuar el riu, que va ser substituïda per una palanca considerada una de les més llargues que s’han conegut a Catalunya - mesurava aproximadament uns 100 metres - aquesta infraestructura durarà quasi un segle, essent enderrocada per la construcció d'una autopista cap a l'any 1997. En tenim una fotografia gràcies a l’ Eloyfc.


L’any 2013 es tancava amb 27.329 habitants, i en aquest període, s’ha practicat una política de ‘ terra cremada’ de la que es salvaven únicament un minso nombre d’edificis.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Valentí Pons toujouse , autor del bloc http://vptmod.blogspot.com.es/ , em feia saber en relació al dit Joan Onsés , que el cognom patern era Osés , i el cognom matern Martí ; Joan Osés Martí , un constructor del mateix poble de Sant Andreu de la Barca, nascut l’any 1883 i traspassat l’any 1952.