divendres, 26 de desembre del 2014

SANT ESTEVE DE BORDILS. GIRONÈS. CATALUNYA

Retratava l’edifici magnífic de l’església parroquial de Bordils, advocada a Sant Esteve, la descripció tècnica ens diu que està fortificada amb garites als extrems de la façana (segle XVI), A la portalada hi ha dos medallons de pedra, en un s'hi pot llegir: "MESTRA/JAVME/BVSQVETS" en l'altre també hi ha un nom però és il•legible,possiblement foren constructors de l'església (Botet i Sisó). A la llinda de la porta principal hi ha la inscripció: "VVY.QUE.COMTAM.X4.DEL.MES.DE.SETEMBRE.DEL.ANY.1561.SE.COMENSÁ.LA.ESGLESIA.PARROCHIAL".



Edifici d'amples dimensions, amb la façana principal coronada dues torres o garites als extrems de caràcter defensiu i amb una galeria a la part superior que recorre el seu perímetre. Presenta una sola nau amb absis frontal i sis capelles laterals, tres per banda, a l'interior, amb arcs de mig punt construïdes durant el segle (1770-1771...). L'obra és de pedra (carreus) i la coberta de teula. Els murs sostenen una volta de creueria amb claus centrals decorades amb escuts. Els arrencaments dels arcs de la volta són cisellats amb figures d'animals. La porta d'accés a la sagristia, situada en un lateral de l'absis, és d'estil renaixentista, amb frontó, tríglifs i mètopes. A la capella del sagrari hi ha un altar neogòtic. La portalada principal és d'estil gòtic tardà amb influencies renaixentistes. Són interessants els alts relleus esculpits, principalment un tors humà. Pica baptismal de pedra "girona". Tassa de dotze costats, com la basamenta. D'estil barroc, és llisa i amida uns 100 cm d'alçada per 95 cm de diàmetre. Està col•locada al presbiteri de l'altar major de l'església. Presenta dues impostes esculturades, a l'arrencada de l'arc que sosté el cor, representant els sants patrons de l'església i Sant Jaume. A l'interior hi havia una altar major d'estil renaixentista que fou cremat en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Espanyola. Els tres escuts de les claus centrals de la volta de l'interior de la nau, corresponen a l'escut de Bordils, el del Papa i el de Catalunya.Conserva diverses imatges de sants, com un Sant Josep amb el Nen; la Mare de Déu del Roser, que podria provenir d'una altra església; un Sant Esteve, restaurat els anys 1980 i una altra Mare de Déu del Roser, feta pel taller de Josep Llimona i Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1864 - 27 de febrer de 1934).


Ens hauria agradat accedir a l’interior , dissortadament - com quasi per arreu – avui a la ‘ Casa de Déu’ només s’hi pot accedir en contades ocasions.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com