diumenge, 20 d’octubre del 2013

LA MASIA ESTALELLA. LA MÚNIA. CASTELLVI DE LA MARCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

M’havia explicat el Marcel Morató Tort, en ocasió d’alguna de les nostres sortides pel terme de Castellvi de la Marca, que el lloc d'Estalella és esmentat el 1225 arran d'una donació feta al monestir de Santes Creus per Pere d'Estalella.

Desprès de dinar a LA SOCIETAT, a l’Avinguda de Catalunya, 16 de La Múnia, ens arribàvem el Josep Olivé i Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, fins al camí que hi porta, i a l’alçada del que penso és una torre l’aigua retratava lateralment el conjunt de la casa, i una segona torre de la aigua. No trobava cap altre lloc per retratar-la, i el rètol ‘ camí privat’ em dissuadia d’apropar-m’hi.


L’any 1909 va ser reformada atenent al cànons modernistes per l’arquitecte Antoni Pons i Dominguez ( 1-1-1884-1-11-1978 ), fill del també arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal, o Traval, (Barcelona, 1855 - Barcelona, 1928 ), autor a l’Arboc de la Torre de Bellesguard (1889 ), i en la nostra tesis per encàrrec de Josep Gener i Batet (l'Arboç, Penedès jussà, 1831 — Barcelona, 1900) d’altres notables edificis d’aquella població.

La descripció tècnica que no podíem verificar ‘in situ’ ens diu que la Masia està formada per un edifici de planta baixa, pis i golfes, d’ estil modernista; predominen la ceràmica vidrada i el ferro forjat com a materials; destaca de la construcció el totxo vist, els arcs ogivals, les finestres esglaonades i el ràfec.


Si que tenia ocasió d’accedir-hi, Germà Garcia i Fernández, el 04-10-1999 ( Centre Excursionista de Catalunya ).

Cal destacar que s’han conservat elements medievals i barrocs interessants.