dimecres, 16 d’octubre del 2013

EL MANLLEU DEL TEMPS DE LES ALIGUES. LA CASA VILARÓ.

La Gloria Escuïn Giménez retratava la part posterior de la Casa Vilaró, a la Plaça de Crist Rei, 1 de Manlleu.
La fitxa tècnica ens explica que l'any 1908 fou construïda pel mestre d'obres manlleuenc Josep Illa – ens agradarà tenir noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com del segon cognom ), sembla que amb alguna influència de l’arquitecte Ignasi Mas i Morell (Barcelona, 1881-1953).


La fotografia de la part posterior de la casa presenta un jardí que fa façana al carrer de la Font, on hi ha dues torres - que ha sofert modificacions respecte de la construcció original – i que remarquen les cantonades.

L’edifici de planta baixa i dos pisos, presenta a la façana a la plaça de Crist Rei, a la planta baixa una successió de tres portes de testeres d'angle recte, la central més gran que les laterals, a la planta primera i segona s'hi distribueixen tres balcons i sobre s'hi troba un òcul oval. Els balcons segueixen la proporció de tamany de la planta baixa. Les obertures de la planta segona són més petites que les de la planta primera.

La planta baixa és de carreus de pedra regular, mentre la resta de la façana és arrebossada. En les façanes laterals s'hi distribueixen varies obertures que es disposen seguint eixos compositius verticals. Aquestes façanes són arrebossades. Les cantoneres són de carreus regulars de pedra.

Al títol vol deixar testimoni d’un fet dissortadament cert, eren temps ‘ àligues’ , avui parlar d’aus de granja ja ens sembla agosarat, el fet que aquest mal el pateixin juntament amb Manlleu, Barcelona, Girona, Manresa, Mataró, Sabadell, Tarragona, Terrassa,... no ho fa més passador, oi ?.