dijous, 5 de setembre del 2013

LLAERS. RIPOLL. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Ens recomanaven a Santa Maria de Besora, visitar Llaers, abans de continuar fent via fins a Vidrà, el topònim Lacesse, Llaés ,.. és d’origen iber, i té un significat descriptiu : abisme, precipici,.. se’n troben evidències a la llengua basca – darrer vestigi de la Cultura preromana- en paraules com leze, leta, o les , amb els significats esmentats.


Retratava de lluny el conjunt que conformen la rectoria/castell i l’església de Sant Bartomeu.


Pujàvem fins dalt del turó per trobar-nos la porta tancada, fèiem un parell de fotografies; de l’edifici de la que fou rectoria que ocupa el lloc de l'antic castell del qual romanen només alguns murs, i que fou de l'alt domini del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, s’esmenta des de l’any 919. La rectoria actual és obra del segle XVI


I de l’ església de Sant Bartomeu, erigida per l'abadessa Ranlo i consagrada pel bisbe Ató el 960, que fou reemplaçada per una altra que consagrà l'Abat Oliva el 1025.

Malgrat no poder accedir a l’interior, donàvem per bons els esforços fets per accedir a la contemplació d’aquest paisatge tant extraordinari com desconegut.

1 comentari:

Joan Prió i Pinyol ha dit...

M´agrada molt Llaers i els seus voltants. Gràcies, les fotografies son molt bones. Llàstima que no vàreu poder accedir a l´interior del castell. Per Sant Bartomeu, que és la Festa Major de Llaers, s´hi celebra una missa, i s´hi fa una festa popular. Es el 24 de Juliol i podreu visitar l´interior.