divendres, 16 d’agost del 2013

LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL CARME DEL CONVENT DE LES GERMANES FILLES DE SANT JOSEP, DITES TAMBÉ ‘DE LA VETLLA’ DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Rebia unes magnifiques fotografies del Marcel Morató Tort , de la Capella – innominada – del Convent històricament conegut com ‘de les Germanes de la Vetlla’; a reserva de la consulta – obligada – amb l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, us deixo una pregunta : parlem de l’ Institut de Religioses de Sant Josep de Girona ?. Congregació religiosa de germanes, dedicada a l'assistència a malalts, fundada per Maria Gay i Tibau l’any 1870. Les seves germanes, son també conegudes com ‘ Vetlladores’.


El Convent data del 1899. El projecte el signava l'arquitecte Santiago Güell i Grau (Vilafranca del Penedès, 1865-1955), i va ser presentat el dia 27 de maig i aprovat el 28 de juny de 1899.



La descripció tècnica ens diu que la capella és de planta rectangular de tres trams, separats per arcs torals adintellats i coberts amb sostre pla. L'absis és de cinc panys cobert amb nervadures rebaixades. La coberta és a dues aigües, a l'absis a tres aigües. La façana principal té una porta d'arc de mig punt, al seu damunt un ull de bou i un coronament amb campanar d'espadanya d'arcada apuntada. La façana lateral està dividida en bandes d'arcs ojivals cecs i ulls de bou. S'utilitza el maó vist.

La reforma i adaptació, avui és la seu del Col•legi Sant Ramon de Penyafort, data dels anys 1974, 1975 i 1976 i es va fer d'acord amb el projecte de l’arquitecte Josep Maria Rovira i Gimeno.

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Josep Sansalvador Castellet, des de l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, em contestava : L'any 1980, quan hi va passar el Josep Maria Gavín i Barceló , era la capella de la Marededéu del Carme, sense culte, del Jardí d'Infància el Patufet de les Germanes Filles de Sant Josep.