dimecres, 3 de juliol del 2013

LA TORRE AMAT DE CARDEDEU.

Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937), aixecava per encàrrec de Joan Amat Sormaní – que havia estat Alcalde de Barcelona - , una magnifica casa de la que ens diu la fitxa tècnica : Consta de planta baixa, subterrani i pis amb coberta a quatre vessants i torreta mirador de secció quadrada on s'inclou l'escala d'accés a les diferents plantes. Als laterals de l'edifici hi ha mansardes. La porta principal disposa d'una gran escalinata i marquesina. Els materials emprats són grans blocs de carreus a la planta baixa i laterals, i estucat a la resta de l'edifici.

L’any 1914 es nomena a Joan Amat Sormaní, fill adoptiu de Cardedeu.

L’any 1915, el bisbe Enric Reig i Casanova (1859 - 1927) visitava la casa.

El 18 de febrer de 1921, Joan Amat Sormaní, lliurava la seva ànima al Creador.

No podia retratar la casa des de l’interior – malgrat estar oberta la porta del jardí – hauré d’esperar una vetllada musical.



El coronament troncopiramidal de la torratxa és un tret molt peculiar i no gaire freqüent en els edificis d’aquella època; l’havia trobar a la ‘Torre Perez’, aixecada pel mestre obres Josep Graner Prat , a Rubi; també a Pallejà , en dos edificis municipals, d’autor desconegut, l’Ajuntament i la Molinada.



Per proximitat geogràfica, Ramon Puig i Gairalt, va ser l’arquitecte municipal de l’Hospitalet de Llobregat, podria ser ‘el desconegut’ que aixecava els edificis de Palleja ?.

Ah!, si en traieu l’entrellat feu-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La meva gratitud al Miquel Comas Clusellas, i l'Adolf Agustí Taló, que ‘ em feien llum’ en la foscor documental en la que es troba el Patrimoni Històric de Cardedeu