dimecres, 26 de juny del 2013

LA CASA JOAN NIELLA DE CARDEDEU

M`arribava fins al quilòmetre 1,72 de la Carretera de Cànoves, i trencava per un camí de terra que em deixava davant de la casa coneguda com : Masia Joan Niella i/o Can Cuyàs.

Volia retratar la casa d’ estiueig, amb torre mirador central, decorada amb esgrafiats ornamentals en les quatre façanes, que l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937 ) construïa l’any 1910 , al costat de l’antiga masia de Can Cuyàs, per encàrrec de Joan Niella – en aquella època, les persones tenien ja dos cognoms, patern i matern, com a conseqüència del documentalisme anticatalà, s’ha generalitzar el mal costum d’obviar el segon cognom), les cròniques diuen que era un comerciant amb negocis a Amèrica.

Dissortadament no n’he trobat cap esments, i sou pregats d’ajudar- nos a reparar aquesta omissió a l’email coneixercatalunya@gmail.com



La descripció tècnica ens diu : edifici aïllat de nova planta annexa a l'antic manso d'en Cuyàs, de planta baixa, pis i golfa i torratxa en el qual es troba l'escala coberta a dues vessants. La façana és de composició simètrica amb un sòcol de pedra, un primer pis de carreus de pedra i la resta arrebossada.

Els elements decoratius, tal com esgrafiats, tipus d'obertures de finestres, llindars i el reixat són típics del modernisme i concretament de la primera etapa modernista de Raspall.

Perquè Cardedeu no disposa d’un Catàleg de Patrimoni accessible en línia ?.