divendres, 22 de març del 2013

LA TORRE DE CAN DRAPER DE L’AMETLLA DEL VALLÈS

M’explicaven que la casa s’anomenava Can Barceló en els documents de l’any 1172, i que mantindrà aquest nom fins l’any 1393, quan és anomenat marmessor de l’herència Ramon Draper, casat amb una filla de Barceló. Sembla que l’ascendència d’aquest ‘Draper’ s’ha de cercar en terres d’Irlanda i/o del Regne Unit de la Gran Bretanya.

La Casa pairal està formada per diverses construccions a l'entorn d’un gran pati tancat, amb una torre a la línia exterior; la construcció del mas fortificat respon a les necessitats de defensa a la vida del camp suscitada des del segle XVI amb la revolta dels remences



La torre és de planta quadrangular amb planta baixa i tres pisos, coronada per una balustrada; s’hi accedia des de la casa a l’alçada del primer pis, històricament amb un pont llevadís, i avui mitjançant un passadís cobert.



Quan demanava per visitar la Capella m’explicaven que properament s’hi durant a terme els concerts de primavera, us deixo un enllaç : http://www.ametlla.org/index.php?tipus=5&codi=5076



La descripció tècnica de la torre ens explica : a la planta baixa hi ha una capella espaiosa amb pintures molt deteriorades. La capella ha posseït ornaments i un retaule gòtic que va desaparèixer durant la guerra civil del 1936. Al cim de la torre hi manca la campana, que fou prestada l’any 1939 a la parròquia de l’Ametlla i no fou tornada mai més. A les façanes hi ha finestres gòtiques, una d’elles amb l’escudet i l’any 1551.