dimarts, 26 de febrer del 2013

LA MALMESA CASA DE L’ÀNGEL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

M’aturava davant la casa de l’Àngel Vila i Llonch, alcalde de Sant Vicenç de Castellet entre els anys 1919 i 1921, en que conscient de la gran necessitat d’un pont sobre el Llobregat , va actuar com a contractista de les obres del pont en no presentar-se cap empresa a la subhasta per l'adjudicació de l’obra, que es va iniciar el mes de desembre de 1920, malauradament l'agost del 1921 una riuada es va endur el que ja s'havia construït , i es va haver de tornar a començar; l’Àngel no disposava de recursos econòmics per continuar l'obra, i va presentar la seva dimissió, essent substituït pel tinent d'alcalde, Enric Callís i Bey.

La casa presenta un evident estat d’abandonament, i àdhuc senyals d’haver patit bretolades i/o vandalisme – en la ressenya tècnica de l’any 2004, ja s’esmenta l’estat de degradació -. Sant Vicenç de Castellet no és pot permetre perdre aquest patrimoni històric.



Es parla d’un cunyat de l’ l’Àngel Vila i Llonch, de cognom Miralles – sense més dades – com a constructor, la Núria Puértolas i Carasusán, investigadora local , em comunica que s’ha trobat documentació que assenyala al Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970) com l’arquitecte autor del projecte.

Sou pregats d’ampliar-nos aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Reprodueixo de la descripció : La casa respon al tipus de torres modernistes construïdes a inicis del segle XX. Es troba ubicada en el centre d'un terreny que forma un jardí ara abandonat i tancat del carrer amb una reixa i porta de forja amb les inicials T B a cada fulla de la porta. La casa té la planta formada per dos cossos adossats: un en forma de L, cobert amb teulada a doble vessant i de planta i pis, i un altre de planta quadrada, situat dins l'angle de la L i que té estructura de torre, amb tres pisos i teulada a quatre vessants. El cos en forma de L té els careners que formen angle recte i són de teula àrab, una part vermella i una part vidrada verda. El frontis final de les dues façanes té forma esglaonada amb decoració de rajoles de colors verd i vermell, mentre que totes les parets verticals són blanques. Portes i finestres estan rematades en la seva part superior per una decoració de maons vermells de forma esglaonada. La casa forma un conjunt elegant i harmònic, molt característic del modernisme, i constitueix un dels – pocs - edificis emblemàtics del poble.

El cens d’habitants assolia els 9.314, l’any 2012. Això fa difícil Trobar santvicentins, fills de pares també nascuts a Sant Vicenç de Castellet.